Nordjyllands Kystmuseum

4 spændende museer fra Skagen til Sæby

Nordjyllands Kystmuseum er et museum fordelt på 4 spændende lokationer. Med én billet har du adgang til alle fire museer, der gør dig klogere på livet ved kysten frem til i dag. Herunder kan du læse mere om oplevelserne, der venter dig ved hvert museum.

De 4 lokationer: (klik link for at hoppe til det pågældende museum)

 1. Skagen
 2. Bangsbo Fort
 3. Bangsbo
 4. Sæby
nordjyllands kystmuseum i skagen

Kystmuseet Skagen

Kystmuseet i Skagen er et kombineret frilands-og udstillingsmuseum med genopførte huse fra tre perioder i Skagens historie: Den sorte periode (indtil ca. 1875), den gule periode (ca. 1875-1907) og den røde periode (efter 1907). Her kan du se, hvordan den rige og fattige fisker levede under vidt forskellige kår. 

I museets hovedbygning er der forskellige specialudstillinger om fiskeri, redningsvæsen og søfart. Udstillingerne giver en god introduktion til Skagens spændende historie og til det ofte dramatiske liv ved kysten. 

Året rundt tilbyder Kystmuseet forskellige omvisninger, spændende foredrag, koncerter samt sjove aktiviteter for børn særligt i skoleferierne. 

Velkommen til en spændende tidsrejse i Skagens historie. 

Highligts på museet i Skagen 2021

Guidede ture:

 • Børneguidet tur ”Skagen i øjenhøjde” – tirsdage og torsdag i juli måned.
 • ”Sørøvere i Skagen” – juni måned
 • ”Skagen på forsiden” – juli måned
 • Guidet cykeltur ”På sporet af Skagens kulturhistorie” – august
 • Tag på tur med den historiske Bedford Bus – fra den 18. maj til og med uge 42.

Foredrag:

 • Maj – ”Den enes død, den andens brød” med Jan Hammer Larsen
 • September – ”Forfatternes Skagen” med Hans Nielsen.

Herudover tilbyder Nordjyllands Kystmuseum i Skagen en bred vifte af forskellige temarundvisninger, udstillinger samt hyggelige aktiviteter for børn i løbet af sommerferien. Børnene kan også lege Historiedetektiver og løse forskellige opgaver på Kystmuseet, hvorefter de får et diplom på at de nu er bestået som Historiedetektiv.

bangsbo fort

Bangsbo Fort

Bangsbo Fort ligger i 82 meters højde med en formidabel udsigt ud over Frederikshavn og Kattegat. I klart vejr kan man se både Skagen, Sæby og Læsø.


Fortet består af et befæstningsanlæg, bygget af den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig og udbygget af det danske søværn under Den Kolde Krig. Fortet er altså anvendt i to historiske perioder, hvilket adskiller fortet fra andre tysk befæstede områder i Danmark.


Fortet består af 80 betonanlæg, hvoraf de 70 blev bygget under 2. verdenskrig. De sidste 10 bunkere blev bygget i 1950 af søværnet, som stadig ejer og anvender en mindre del af fortet.


Bunkermuseet formidler den del af fortet, som søværnet ikke anvender og har indtil videre taget ca. 20 bunkere i brug. Heraf er mindst halvdelen åbne på museets åbningsdage.


Museet tilbyder en række guidede omvisninger for både børn og voksne, som er gratis for gæsterne. Herudover er der forskellige spændende aktivitetsdage, som man også kan deltage i.

Highligts på Bangsbo Fort i 2021

 • Ny udstilling ”Luftwaffe på Knivholt” – åbner i april måned.
 • Stort reenactment event med forskellige statister ”Bangsbo Fort 4045” – 5.+6. juni.
 • Guidet tur ”Det fattige batteri i Bunken Klitplantage” 6. juni.
 • Rundvisning ”Atlantvolden og D-dag” 6. juni
 • I løbet af juli måned er der aktivitetsdag hver onsdag, hvor gæsterne kan møde statister udklædt som tyske soldater i bunkerne på Fortet.
 • I løbet af sommerferien og vinterferien er der forskellige aktiviteter for børn på Fortet.

Museet i Bangsbo

Kystmuseet Bangsbo har til huse i den gamle hovedgård, som kan dateres tilbage til 1364, og som ligger i det idylliske Bangsbo område.

I Hovedbygningen (også kaldet “Den Hvide Gård”) er den primære udstilling centreret om livet omkring år 1900. Her var gården i Johan Knudsens eje og samlingssted for nogle af tidens største forfattere og kunstmalere. Så her kan du gå i Herman Bangs fodspor og få et spændende indblik i det farverige liv på Bangsbo.

I gårdens tidligere avlsbygninger finder du en fascinerende besættelsestidsudstilling, som giver et gribende indblik i forskellige skæbnefortællinger samt i modstandsbevægelsens farlige arbejde. Herudover kan du besøget en spændende søfartsudstilling, der viser det enestående Ellingåskib fra 1163, imponerende galionsfigurer, forskellige skibsmodeller samt marinarkæologi.

I hovedbygningen finder du billetkontor samt en hyggelig museumsbutik og café. Året rundt er der formidling af samlingerne samt forskellige spændende aktiviteter og foredrag. Se mere under kystmuseets aktiviteter.

Bangsbo Hovedgård ligger i et naturskønt område i Bangsbo ådal omgivet af park, botanisk have, Boelsens Stenhave samt dyrehaven med skov og naturlegeplads.

Highlights på Bangsbo

 • NY MARINARKÆOLOGISK UDSTILLING ÅBNER I APRIL ”I HAVETS DYB”.
 • GUIDEDE TURE:
 1. maj ”I Tordenskjolds fodspor.” Guidet byvandring med Erik Christensen i Frederikshavn.
 2. juni ”Strandbyskatten” – guidet tur i Strandby.
 3. september ”Det litterære Frederikshavn” – guidet cykeltur med Erik Christensen.
 • I løbet af sommeren bliver der forskellige aktiviteter for børn på Bangsbo og også her kan man lege Historiedetektiver.
 • NY UDSTILLING I MAJ ”Kvinderne på Bangsbo” – om de spændende kvindekulturpersonligheder og skæbner, der har haft sin gang på Bangsbo i starten af 1900-tallet.
 • Herudover tilbydes gæsterne en bred vifte af temarundvisninger, koncerter og meget andet i løbet af 2021.
kystmuseet sæby

Nordjyllands Kystmuseum i Sæby

Kystmuseet Sæby befinder sig i den smukke bindingsværksbygning “Konsul Ørums gård” i hjertet af byen. Gården stammer fra 1600-årene, men fik sit nuværende udseende omkring 1800. Kystmuseets udstillinger giver en grundig introduktion til den historiske udvikling i den charmerende købstad, som har en hel bydel med historiske bygninger fra middelalderen. I museet finder du flere spændende udstillinger, museumsbutik samt minicafé.

Highlights i Sæby 2021

 • NY UDSTILLING/EVENT ”PÅ DEN ANDEN SIDE” OFFICIEL PREMIERE 5. MAJ.
 • GUIDEDE TURE:
 1. maj ”Besættelsestiden i Sæby” – guidet byvandring
 2. juni, 10. + 24. juli ”Kurbad, kunstnere og kildevand” – guidet gåtur

3.,17.,31. juli ”Skævebanden og andre røverhistorier” – guidet gåtur

 1. august + 11. september ”Henrik Ibsen og Sæby”
 2. oktober ”Sæby i børnehøjde”
 • Herudover tilbydes gæsterne en bred vifte af andre formidlingsaktiviteter samt forskellige aktiviteter for børn i løbet af sommerferien.

Flere tips til Nordjylland?

Brug vores guide til Nordjylland, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder i det nordjyske.

Oplevelser i Nordjylland

Begivenheder

Smagsoplevelser og spisesteder i Nordjylland

Overnatning i Nordjylland

Hent vores gratis app til Nordjylland (og resten af Danmark)

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Dronning Margrethes Vej 6
Frederikshavn 9900 DK
Find vej med Google Maps