Troldeskoven og Elverhøj

Fortryllet skov med Danmarks 3. største sten

Troldeskoven, beliggende på Bornholms fortryllende nordøstkyst mellem Kås og Bådsted, er en skov fyldt med mystik, historie og naturlig skønhed. Navnet “Troldeskoven” stammer fra den tætte og troldeagtige bevoksning, der præger det meste af området, hvilket giver skoven en næsten magisk atmosfære.

Midt i denne fortryllede skov står Elverhøj, Bornholms største vandreblok. Denne imponerende sten, også kendt som Troldstenen, er ikke bare en hvilken som helst sten. Den er Bornholms største løse vandreblok, der tager en tredjeplads på den nationale skala med sine anslåede 430 tons. Elverhøj består af bornholmsk gnejs, en ældgammel bjergart med en alder på omkring 1,7 milliarder år. Stenen er grålig i farven og er tydeligt sortstribet med mørke mineraler af biotit og hornblende.

Men Elverhøj er ikke kun kendt for sin imponerende størrelse og geologiske sammensætning. Den gemmer også på historier fra fortiden. Det menes, at der har været beboelse under denne kæmpesten for omkring 6000 år siden. Mennesker fra bondestenalderen har søgt ly og boet under Elverhøj, og sagnet fortæller, at trolde engang lavede dybe furer i stenen, da de flygtede fra landet.

Udover Elverhøj byder Troldeskoven på andre spændende seværdigheder. Besøgende kan gå på opdagelse i skovens indre og finde den gamle bjørnegrotte, som er resterne af et zoologisk haveanlæg fra 1934. Selvom denne zoologiske have kun eksisterede i få år, er det stadig spændende at se nogle af de gamle anlæg og kravle ind i bjørnenes gamle grotte.

Troldeskoven rummer også arkæologiske skatte som skibssætninger og rester af en gravplads fra jernalderen. Skibssætninger er stensætninger formet som skibe, rejst som gravmonumenter især i yngre jernalder og vikingetid.

For dem, der ønsker at besøge denne magiske skov og dens skatte, er der parkeringsmuligheder ved Søndre Strandvej. Både Elverhøj og bjørnegrotten er lette at finde inde i skoven, og der er offentlig adgang til alle seværdighederne.

Så hvis du nogensinde besøger Bornholm, er en tur til Troldeskoven og Elverhøj et must. Her kan du opleve en blanding af naturlig skønhed, historie og mystik, der venter på at blive udforsket.

Foto: Henrik J. Granat

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Søndre Strandvej 136
Gudhjem 3760 DK
Find vej med Google Maps