Museet på Sønderborg slot

Sønderborg slot rummer en bred vifte af spændende historier som du kan opleve. Herunder får du en kort gennemgang om slottets historie, samt hvad du kan opleve på selve museet.

Historien bag Sønderborg slot - kort fortalt

  • Sønderborg slot var oprindeligt en borg, der blev bygget omkring år 1170, på en strategisk position for at kunne forsvare landet. Siden dengang har den haft en rolle i flere historiske begivenheder.
  • I løbet af 1300 og 1400-tallet blev Søndreborg udbygget med tiden, og var skiftende under hhv. dansk og slesvigsk herredømme.
    Over tid voksede en by op omkring borgen, som sidenhen kom til at hedde Sønderborg.
  • Fra 1532 til 1549 blev borgen benyttet som fængsel for den danske afsatte kong Christian d.2.
  • I 1550 påbegyndte Kong Christian d. 3. og Dronning Dorothea at ombygge borgen til et slot i renæssancestil, med tilhørende slotskirke. Dette var en af de første protestantiske kapeller i Norden.
  • Hertug Hans den Yngre overtog slottet i 1571, men da hertugdømmet Slesvig-Holsten gik fallit, overgik slottet til den danske krone.
  • Herefter fungerede slottet som bl.a. kaserne, infanterikaserne og fangekælder under diverse krige.
  • Ved Genforeningen i 1920 blev slottet solgt til den danske stat.

Museet i dag

Sønderjysk historie er stadig udgangspunkt i slottet, men nu med fokus på at formidle den. Du kan lære om nogle af de vigtigste begivenheder i dansk historie såsom krigen i 1864, Første verdenskrig, og Genforeningen i 1920. Disse er faste udstillinger på slottet, men også kun en lille del af museet udstillinger

Historien du kan opleve på museet går også hele vejen tilbage til den sønderjyske middelalder, og opefter. Du kan bevæge dig direkte ind i forskellige epoker, som du oplever fangehullet, riddersalen og slotskirken.

Aktiviteter

Du kan gå på skattejagt gennem slottet med spillet MuseumsMysteriet. Det byder på drilske gåder, hvor du skal stoppe mestertyven Heydenreich, der vil stjæle af slottets uvurderlige skatte. Spillet kan hentes på iPhone og Android.

Derudover kan du i sommersæsonen også opleve ringridning. Slottet har en ringriderbane der er opført ud fra et kobberstik, der kan et billede af hvordan sådan en bane kunne se ud.

Ryttere iklædt middelalderdragter dyster på banen hver tirsdag, og det er gratis at se showet. Showet er arrangeret i et samarbejde mellem Museet på Sønderborg Slot, Ringridermuseet og Sønderborg Turistbureau, som koordinator.

Handicapadgang

Slottet har handicapadgang, hvor du kan komme igennem deres aflåste port, man kan gøre dem opmærksom på dette i billetsalget.
Er du alene afsted på museumsbesøg, kan du kontakte værten, der kan hjælpe med entrébillet, åbning af porten, samt vejled mod elevator og handicaptoilet etc.

Slottets stueetage har niveauforskelle der kan gøre det svært at komme rundt, men ellers kan bevægelseshæmmede komme rundt på museet ved hjælp af elevator. Denne giver adgang til 1. og 2. sal hvor man kan se udstillingerne uden problemer.

Museet har to kørestole og to rollatorer, som kan lånes gratis ved besøg på museet. Husk at booke inden dit besøg.

Der er gratis adgang til museet for ledsagere med ledsagerkort.

Åbningstider

April-oktober: Man-søn

kl. 10-17

November-Marts: Tirs-søn

kl. 10-17

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sønderbro 1
Sønderborg 6400 DK
Find vej med Google Maps