Råbjerg Mile

Danmarks største vandreklit - en ørken i Skagen

Råbjerg Mile er for dig, der gerne vil opleve en ørken i Danmark med op til 40 meter høje sanddynger.  “Danmarks svar på Sahara”, som milen også kaldes, er en af Europas største vandreklitter, og den dækker et område på omkring 2 kvadratkilometer.

Det er selve sandflugten der har skabt milen, og i modsætning til andre steder har man ikke forsøgt at stoppe den. Den bevæger sig ca. 15 meter hvert år i nærheden af Kattegat og hvis man laver lidt hovedregning, vil det sige, at den drukner i havet indenfor et par hundrede år.

Oplevelsen er så unik, at klitten er optaget i Danmarks Naturkanon.

En ørken i Danmark går til filmen

De ørkenlignende omgivelser i Råbjerg Mile har et par gange brugt til filmindspilninger. I 1915 optog Nordisk Film stumfilmen ”Sfinxens hemmelighed” med den tids filmcharmør Valdemar Psilander i hovedrollen. Da man først havde fået anbragt nogle palmer og beduintelte og nogle pappyramider i baggrunden, illustrerede stedet Sahara. På Kystmuseet i Skagen kan man se billeder fra filmoptagelserne.

I 1971 var Råbjerg Mile stand-in for det vilde vesten i den danske film ”Guld til præriens skrappe drenge”.

I 2018 var Danmarks ørken igen kulisse for optagelser, da en dansk Star Wars-fan med optagelser forsøgte at få Disney til at vælge Råbjerg Mile som location. Kultur- og fritidsudvalget i Frederikshavn Kommune støttede endda projektet med 75.000 kr.

Vores tips til Råbjerg Mile – Danmarks største vandreklit

  • Milen er fantastisk hele året rundt, men du skal helt sikkert prøve at vandre barfodet rundt på en varm sommerdag og mærke de ørkenlignende tilstande

Ofte stillede spørgsmål

  • Er der handicapvenlig adgang til Råbjerg Mile? Generelt ikke. Hvert år ligger Naturstyrelsen dog en handicapvenlig bane ud, så kørestolsbrugere og gangbesværede kan gå en tur på ca. 400 meter ind i ørkenlandskabet og nyde udsigten fra toppen. Det anbefales dog at have en ledsager med til at skubbe kørestolen.
  • Hvor stor er Danmarks ørken? Milen dækker et areal på ca. 2 kvadratkilometer og er op til 35 meter høj
  • Hvor ligger Danmarks største vandreklit? Du finder denne ørken i Danmark ved Bunken Klitplantage og Kandestederne mellem Skagen og Frederikshavn

Andre anbefalede oplevelser ved Skagen

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *