Råbjerg Mile

Danmarks største vandreklit - en ørken i Skagen

Råbjerg Mile er for dig, der gerne vil opleve en ørken i Danmark med op til 40 meter høje sanddynger.  “Danmarks svar på Sahara”, som milen også kaldes, er en af Europas største vandreklitter, og den dækker et område på omkring 2 kvadratkilometer.

Det er selve sandflugten der har skabt milen, og i modsætning til andre steder har man ikke forsøgt at stoppe den. Den bevæger sig ca. 15 meter hvert år i nærheden af Kattegat og hvis man laver lidt hovedregning, vil det sige, at den drukner i havet indenfor et par hundrede år.

Oplevelsen er så unik, at klitten er optaget i Danmarks Naturkanon.

En ørken i Danmark går til filmen

De ørkenlignende omgivelser i Råbjerg Mile har et par gange brugt til filmindspilninger. I 1915 optog Nordisk Film stumfilmen ”Sfinxens hemmelighed” med den tids filmcharmør Valdemar Psilander i hovedrollen. Da man først havde fået anbragt nogle palmer og beduintelte og nogle pappyramider i baggrunden, illustrerede stedet Sahara. På Kystmuseet i Skagen kan man se billeder fra filmoptagelserne.

I 1971 var Råbjerg Mile stand-in for det vilde vesten i den danske film ”Guld til præriens skrappe drenge”.

I 2018 var Danmarks ørken igen kulisse for optagelser, da en dansk Star Wars-fan med optagelser forsøgte at få Disney til at vælge Råbjerg Mile som location. Kultur- og fritidsudvalget i Frederikshavn Kommune støttede endda projektet med 75.000 kr.

Afspil video

Vores tips til Råbjerg Mile – Danmarks største vandreklit

  • Milen er fantastisk hele året rundt, men du skal helt sikkert prøve at vandre barfodet rundt på en varm sommerdag og mærke de ørkenlignende tilstande

Ofte stillede spørgsmål

Generelt ikke. Hvert år ligger Naturstyrelsen dog en handicapvenlig bane ud, så kørestolsbrugere og gangbesværede kan gå en tur på ca. 400 meter ind i ørkenlandskabet og nyde udsigten fra toppen. Det anbefales dog at have en ledsager med til at skubbe kørestolen.

Milen dækker et areal på ca. 2 kvadratkilometer og er op til 35 meter høj.

Du finder denne ørken i Danmark ved Bunken Klitplantage og Kandestederne mellem Skagen og Frederikshavn.

Andre anbefalede oplevelser ved Skagen

Flere tips til Skagen?

Brug vores guide til Skagen, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder på Danmarks nordspids.

Oplevelser i Skagen

Oplevelser for børn i Nordjylland

Begivenheder i Skagen

Smagsoplevelser og spisesteder i Skagen

Overnatning i Skagen

Hent vores gratis app til Skagen (og resten af Danmark)

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *