Råbjerg Mile

Danmarks største vandreklit og et populært udflugtsmål

Råbjerg Mile er for dig, der gerne vil opleve en ørken med op til 40 meter høje sanddynger uden at skulle rejse udenlands.  “Danmarks svar på Sahara”, som milen også kaldes, er en af Europas største vandreklitter, og den dækker et område på omkring 2 kvadratkilometer. Det er selve sandflugten der har skabt milen, og i modsætning til andre steder har man ikke forsøgt at stoppe den. Den bevæger sig ca. 15 meter hvert år i nærheden af Kattegat og hvis man laver lidt hovedregning, vil det sige, at den drukner i havet indenfor et par hundrede år.

De ørkenlignende omgivelser i Råbjerg Mile har et par gange brugt til filmindspilninger. I 1915 optog Nordisk Film stumfilmen ”Sfinxens hemmelighed” med den tids filmcharmør Valdemar Psilander i hovedrollen. Da man først havde fået anbragt nogle palmer og beduintelte og nogle pappyramider i baggrunden, illustrerede stedet Sahara. På Kystmuseet i Skagen kan man se billeder fra filmoptagelserne.

I 1971 var Råbjerg Mile stand-in for det vilde vesten i den danske film ”Guld til præriens skrappe drenge”.

Vores tips til Råbjerg Mile

  • Milen er fantastisk hele året rundt, men du skal helt sikkert prøve at vandre barfodet rundt på en varm sommerdag og mærke de ørkenlignende tilstande

Ofte stillede spørgsmål

  • Er der handicapvenlig adgang til Råbjerg Mile? Generelt ikke. Hvert år ligger Naturstyrelsen dog en handicapvenlig bane ud, så kørestolsbrugere og gangbesværede kan gå en tur på ca. 400 meter ind i ørkenlandskabet og nyde udsigten fra toppen. Det anbefales dog at have en ledsager med til at skubbe kørestolen.
  • Hvor stor er milen? Milen dækker et areal på ca. 2 kvadratkilometer og er op til 35 meter høj

 

danmarks bedste oplevelser kort

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Råbjerg Mile Vej
Skagen 9990 DK
Find vej med Google Maps