Møgelskår i Nordby Bakker

Skøn naturoplevelse på Samsø

Med vældige bakker afbrudt af dybe dale, de såkaldte skår, er Nordby Bakker en skøn naturoplevelse. Det største og mest udprægede skår er Møgelskår. Turen hertil byder på et imponerende bakkelandskab, som dækker de nordvestlige dele af Samsø og ligger helt ud til øens kyst. Landskabet er et såkaldt overdrev, som er et åbent græsland brugt til husdyrgræsning.

Den nordlige del af kystens klint er stejl og ændrer sig i takt med, at havets bølger gnaver i klintens sokkel, så den løbende – og til tider dramatisk – skrider i havet. Fra stranden ud for Møgelskår kan I se nogle regelmæssige striber på de græsklædte skrænter. Striberne kaldes fårestier, fordi de er skabt i en kombination af jordflydning og husdyrenes vandren ad de samme stier år efter år. Mange steder i området vil I stadig møde køer og får, der sikrer, at områderne ikke vokser helt til af træer. Fra bakkernes højdepunkter har I mod vest udsigt til Tunø og Jylland. Herfra kan man ofte se marsvin og sæler, der fanger fisk langs kysten.

©️ Smutturen.dk

En smuk vandretur rundt i Nordby Bakker

Denne 15 kilometer lange vandrerute starter ved gadekæret i Nordby og følger Møgelskårvejen ud af byen. To kilometer herfra møder I en parkeringsplads, hvorfra en vandresti fører jer gennem Møgelskår og helt ned til kysten.

Fra kysten fører stien jer op mod Ballebjerg, som er det højeste punkt på hele Samsø, og dernæst gennem et smukt kuperet landskab ud til Pelkeshøj. Fra toppen har I en fantastisk udsigt over Issehoved, som er det nordligste punkt på øen.

Seværdigheder på ruten

  • Nordby, en velbevaret landsby med stråtækte bindingsværkshuse med stokroser
  • Møgelskår
  • Øst for Vesterballegård befinder der sig en primitiv lejrplads, hvor I kan lave mad over bål eller overnatte
  • Ballebjerg, hvorpå der står et ottekantet udsigtstårn
  • Pelkeshøj, hvorfra der er en enestående udsigt over Issehoved og Sletterhage Fyr på Helgenæs
  • På den nordlige spids forsætter Issehoved ud i havet som et undersøisk rev
  • I havet omkring det nordlige Samsø kan I være heldig at se Marsvin i sommerhalvåret

Find inspiration til Midtjylland

Brug vores guide til Midtjylland, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til det midtjyske, både angående oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder.

Oplevelser i Midtjylland

Smagsoplevelser og spisesteder i Midtjylland

Overnatning i Midtjylland

Hent vores gratis app til Midtjylland (og resten af Danmark)

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.