Marmorkirken

En af landets smukkeste kirker

Frederikskirken, eller Marmorkirken som den også kaldes, er en levende citykirke i Københavner-bydelen Frederiksstaden. Den smukke kirke med den prægtige kuppel er bestemt et besøg værd, hvis man befinder sig i København.

Få et smugkig ind i et besøg med denne video:

Historien bag

I årene omrking 1740 ønskede Frederik den 5. at bygge en kongekirke, et pompøst monument, der skulle være et samlende midtpunkt for bydelen. Frederiks Kirke skulle udelukkende bygges i marmor, hvoraf navnet Marmorkirken opstod.

Byggeriet blev iværksat i 1749 og var et yderst kosteligt projekt. Marmoren blev importeret fra Bergen i Norge, og adskillige byggemestre og arkitekter fra ind- og udland måtte ind over projektet, før man var tilfredse.

I 1766 dør Frederik den 5. og Christian den 7., der overtager tronen, er mindre interesseret i det store monument. Derfor ophører midlerne og byggeriet stopper helt i 1770.

Reddet af industrimand og "dansk marmor"

Byggeriet ender med at stå stille i over 100 år!

Først da industrimanden Carl Frederik Tietgen får lov at købe kirken i 1874 af staten, kan opførelsen genoptages. Byggepladsen åbnes igen i 1877.

Når kirken nu hedder Marmorkirken, kan man nemt fristes til at tro, at den er bygget af marmor. Dette er dog kun delvist sandt, for mens det oprindeligt var planen, så gik man mere økonomisk til værks efter Tietgens overtagelse. Så mens de oprindelig mure rigtig nok består af marmor, så er det øverste af kirken (tamburen) færdiggjort i det, vi kan kalde “dansk marmor” – kalksten fra Faxe Kalkbrud (der også er på vores kort).

Kirken blev endelig indviet i 1894 og har siden dannet rammerne om diverse kirkelige handlinger, og i de senere år også koncerter og foredrag.

Åbningstider

Der er åbnet for besøg i kirken på disse tidspunkter:

Mandag-torsdag kl 10-17
Fredag: 12-17
Lørdag: 10-17
Søndag: 12-17

Der er desuden gudstjeneste alle søndage samt helligdage kl. 10.30.

OBS! Bemærk at kirken først åbner kl. 12 om fredagen pga. rengøring. 

Tårnture

Hele året rundt er det muligt at komme på ture til toppen af kirken, hvorfra der venter en fantastisk udsigt over København og Øresund.

Se hvornår du kan komme på tårntur her.

FAQ om Marmorkirken

Der er åbnet for besøg mandag-torsdag samt lørdag kl 10-17, og fredag samt søndag kl. 12-17. Der er desuden gudstjeneste alle søndage samt helligdage kl. 10.30.

Det er gratis at besøge kirken. Tårnture koster 35kr for voksne og 20kr for børn under 18 år.

Arbejdet på tegninger til Frederikskirken blev påbegyndt ca. 1740, men kirken blev først indviet i 1894.

Den måler 31 meter i diameter og hviler på 12 piller.

Kirken er 79 meter høj.

Der er gudstjeneste i Marmorkirken alle søndage samt helligdage kl. 10.30.

Arkitekten bag var Ferdinand Meldahl, der kombinerede de bestående mure af norsk marmor (som kirken tog navn fra) med en kuppel bygget i romersk barokstil efter inspiration fra Peterskirken.

Flere tips til København?

Brug vores guide til København, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til store og små oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder i landets hovedstad.

Oplevelser i København

Smagsoplevelser og spisesteder i København

Overnatning i København

Hent vores gratis app til København (og resten af Danmark)

2 anmeldelser

  1. Flot kirke men mindre flot og tilgroet udenfor

    Flot imponerende kirke,men meget beskidt og tilgroet rundt om kirken

  2. Vi var en tur i København i uge 42 , planen var et besøg i Marmorkirken , den åbnede så først kl 12 , da de var ved at gøre rent, vi havde planlagt kl 10 som åbnings tiden jo skulle være . Meget ærgeligt vi må have det besøg tilgode. En ting der undrede os var at rundt om kirken var det meget tilgroet af ukrudt og affaldplastik , det så meget træls ud , hvad mon alle de turister tænker som besøger kirken og området omkring Amalienborg , vi undrede os .

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Frederiksgade 4
København 1265 DK
Find vej med Google Maps