Jernhatten

Udsigtspunkt ud mod Kattegat

Få en unik udsigt over Kattegat og øen Hjelm, eller oplev sjælden dansk natur fra denne fredede bakke beliggende på Djurslands sydlige kyst mellem Ebeltoft og Grenå.

Jernhatten er en fredet bakke og udsigtspunkt, som ligger lige omtrent 50 meter over havet. Bakken er en del af nationalparken Mols Bjerge og samtidig en af de 15 steder i landet, som indgår i Danmarks Naturkanon. En oplevelse værdi for alle naturelskere, og især dem der leder efter en rigtig god udsigt.

Særlig natur

Plante- og insektlivet beliggende på bakken er et resultat af fænomener som ringe nedbør og en betydelig soleksponering, hvilket har været med til at skabe unikke betingelser for naturen. Stedet har derfor sjældne planter, som ellers hovedsageligt findes i sydøsteuropa. På toppen kan man derudover opleve Troldeskoven som består af flotte krogede bøgetræer.

jernhatten sommer

Hvorfor hedder det Jernhatten?

En gammel historie om oprindelsen af navnet på bakken går på, at Arnakke, som er selve stedet hvor Jernhatten ligger, er opkaldt efter trolden Arn. Arn var i stridigheder med en trold på Hjelm, som en dag kastede en uhyre stor sten mod Arn. Den ramte ham ikke Arn, men forskrækkede ham så meget, at han døde på stedet. Deraf Arnakke (Arn’s nakke), hvor Jernhatten skulle være troldens hat af jern.

Noget for dykkere

Lige ud for Jernhatten ved Kattegats kyst er der et populært stenrev, som sportsdykkere ser på som værende et af de mere interessante i Danmark. Hvis man er heldig kan man finde rester ude i vandet fra Englangskrigene (1807-1814).

Flot gåtur

Hvis man alligevel er et smut forbi for at opleve udsigten og naturen, det kunne eksempelvis være i sammenhæng med en vandretur i Mols Bjerge, så kan man med fordel også få sig en god gåtur langs stranden i nordgående retning. Her er der udspringende kildevæld og bøgetræer i skæve vinkler side om side med Kattegats brusen. En rigtig idyllisk standbred.

Parkering

Der er mulighed for parkering lige mellem Havmølleåen og selve bakken. Parkeringspladsen er cirka 300 meter fra stedet, og fungerer med fordel også som parkeringsplads, hvis man ønsker at tage en vandretur langs stranden.

Hvad siger andre?

Find inspiration til Midtjylland

Brug vores guide til Midtjylland, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til det midtjyske, både angående oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder.

Oplevelser i Midtjylland

Begivenheder

Smagsoplevelser og spisesteder i Midtjylland

Overnatning i Midtjylland

Hent vores gratis app til Midtjylland (og resten af Danmark)

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Havmøllevej 16
Ebeltoft 8400 DK
Find vej med Google Maps