Dodekalitten

12 stenskulpturer er Danmarks Stonehenge

Dodekalitten på Lolland er et kunstværk bestående af store stenskulpturer smukt placeret ved Kragenæs i “De Lollandske Alper”. Stenskulpturerne vender mod centrum i en cirkel på ca. 40 diameter og er derudover akkompagneret af elektroakustisk i dagstimerne. Det er et must at besøge, når du befinder dig på Sjælland.

“Danmarks Stonehenge”, som skulpturerne også kaldes, skal efter planen være færdig i 2025. Til den tid skal der gerne være hele 12 stenstøtter (ordet dodekalit betyder tolv-sten på græsk). Pt. er det dog kun 5 af dem der står færdige.

Se her hvordan det så ud, da man i september 2018 afslørede to af de færdige stenfigurer.

Afspil video

Historien bag Dodekalitten

Historien bag dodekalitten tager udgangspunkt i vandringsmænd, som kom til Lolland for 7500 år siden. De vandrede, da middelhavets vandmasser, forårsaget af bosperupstrædets gennembrud, brød igennem til det lavere beliggende sortehav. Dette var skyld i oversvømmelser af nogle af datidens mest udviklede agerbrugskulturer og indgår som et element i myten om syndfloden.

Dodekalitterne skal forestille disse vandringsmænd, og kunstværket prøver til dels at skildrer den kultur de tog med sig.

Danmarks Stonehenge

Kunstnerne bag

Bag monumentet Dodekalitten står to kunstnere. Den ene, Thomas Kadziola, står for stenskulpturer og den anden, Wayne Sigel, for baggrundsmusik til at supplere oplevelsen.

Stenskulpturerne

Billedhuggeren Thomas Kadziola er født i København (1962) med debut som billedhugger i 1989. Kadziola er kendt for sine udtryksfulde hoveder, og og hans værker står blandt andet i Egypten, Tyskland, Polen, Belgien, Frankrig og Kina. 

Dodekalitten er udhugget i granit, som er Thomas Kadziolas foretrukne materiale at arbejde med.

Musikken

Komponist og professor ved Det jyske Musikkonservatorium Wayne Sigel er født i Californien (1953). Han modtog i 2012 Statens Kunstfonds livslange legat og blev derudover huskomponist for det Kgl. Bibliotek i 2014. 

Musikken ved Dodekalitten skal afvikles af et computerprogram, hvor udviklingen af denne påvirkes af en række naturfænomener.

Dodekalitten på Lolland

Koncert med The Minds of 99

Minds of 99 har desuden givet en meget omtalt koncert på Kragenæs d. 24. august 2019. Det har bandet også lavet en lille video om:

Afspil video

Ofte stillede spørgsmål / FAQ til Dodekalitten

Ordet “dodekalit” stammer fra græsk og betyder “tolvsten”.

Kør til P-plads på Kragenæs Havn. Herfra kan du gå til Glentehøjstien på Kragenæsvej 62 og følge stien gennem skoven (ca. 15 min).

Ja, der er handicapvenlig p-plads på Glentehøjstien.

Det er muligt at besøge dodekalitten døgnet rundt.

Flere tips til Sjælland?

Brug vores guide til Sjælland, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til det sjællandske, både angående oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder.

Oplevelser på Sjælland

Smagsoplevelser og spisesteder på Sjælland

Overnatning på Sjælland

Hent vores gratis app til Sjælland (og resten af Danmark)

12 anmeldelser

 1. Ein magischer Ort

  Es ist ein besonderer Ort, und mit der Musik wirklich einzigartig. Ich komme gerne wieder.

 2. Helt fantastisk oplevelse

  Det var en flot oplevelse at se Dodekalitterne – høre musikken – og så det hele midt i naturen. Hvis der gives en koncert her til sommer – så kommer vi!

 3. Ein magischer Ort

  Ein magischer Ort. Wer einmal dort war, wie wir an einem schönen Sommerabend mit zauberhaftem Licht und einer an sich schon berauschend schönen Landschaft mit weitem Blick über die dänische Südsee und über die Insel, wird es spüren, die Spiritualität und Magie des Ortes. Die Lage, erhöht in der Umgebung, der Steinkreis mit den riesigen Figuren, deren ernste und z.T. düstere Blicke einem einen Schauer über den Rücken laufen lassen können und dann, plötzlich und unverhofft ertönen Klänge, eine mystische Musik – was für eine Kaskade von Gefühlen und Gedanken dort ausgelöst werden können. Ein phantastischer Ort. Man kann dort stundenlang verweilen und alles auf sich wirken lassen. Wir werden sicher wiederkommen.

 4. Overvældende

  Hvis man først har været der en gang, kommer man igen.

 5. Mystik og store rammer

  En fantastisk oplevelse. Det samlede indtryk fra stenhovederne, lyde og landskab giver eftertænksomhed og helhed med et strejf af mystik.
  Fin adgang for gangbesværede fra nærliggende handicap p-pladser

 6. Must see

  Var så heldig at besøge Dodekalitten en smuk sommeraften. Vinden var stille og den pludselige lyd omringede os nærmest og indfangede et langt øjeblik, hvor vi sad og betragtede figurerne og det smukke landskab omkring dem. Det var en ganske særlig oplevelse. Min datter og jeg blev på cykelturen hjem enige om, at det er et genvisit værd, for vi var blevet inspirerede og nysgerrige på, hvordan den ser ud om 5 år.

 7. Smukt skue ud i landskabet fra højen

  Storslåede formidling af mennesker skikkelser i cirkelen, blødgjort med musikken.

 8. Fremragende

  Ja, indstemer – en slags dansk Stone Henge, men som fortæller en helt helt anden historie, nemlig om folkevandringstiden for 7500 år siden grundet et jordskælv som udløste en tsunami nede ved Middelhavet. Ansigterne er fremmede indvandrere, sikkert bærer hver ur-lollænding idag stadig et par procent af deres DNA? Og jo, flot landskab med broncealdergravhøje i baggrunden og udsigt til Smålandsfarvandet.

 9. Fantastisk oplevelse.

  Fantastisk oplevelse. Kommer ihvertfald igen.

 10. Den mest storslående oplevelse, hvor du mindst venter det.

  Her en oplevelse for alle sanser. Et værk uden lige – placeret på det smukkeste sted – ligegyldig i hvilken retning du ser.
  Sæt dig mellem de enorme skulpturer og mærk kraften fra stenene, mens du lytter til musikken som fylder rummet i midten af cirklen.
  Når du kan løsrive dig fra stenene, er der den fineste gravhøj ad en lille fin sti i skellet af marken.

 11. Den fineste oplevelse

  Jeg kører gerne de mere end 100km fra Kbh et par gange om året for at følge med i udviklingen af Dodekalitterne.
  Første gang jeg besøgte steder var jeg slet ikke forberedt på spiritualiteten i oplevelsen. Gik en smuk solskinsdag med dyb blå himmel og stille spejlblankt hav en tur op langs markerne.. Den gang var kun 3 af figurerne hugget færdige men cirklen var tydelig.. Jeg var fuldstændig uforberedt på de nynnende kvindestemmer der nærmest kom op fra jorden ( højtalere gemt i sten )
  Det er et helt fantastisk sted. God fornøjelse

 12. Vores egen Stonehenge

  En must-see oplevelse… at komme ad søvejen til Kragenæs uden anelse om, hvad der var i vente , først i kikkerten… der står nogle meget store sten… Mega-store, flotte – et imponerende kunstværk med tag i historien og et kig ind i fremtiden. FLOT

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kragenæsvej 62
Torrig 4943 DK
Find vej med Google Maps