Vandreruter i Sydjylland 2023

Der findes mange flotte og spændende vandreruter i Sydjylland – og sikkert også nogle i nærheden af dig!

Vi har samlet en oversigt over de bedste vandreruter, så du nemt kan bevæge dig ud i den flotte natur og få de bedste oplevelser.

Du får:

Korte vandreture (2 - 10 km)

3 km – 5 km 

Staksrode Skov

På Staksrode skovs 3 ruter vil du blive mødt af unikke skovområder, som gør turene til noget helt specielt. Dette er bl.a. områdets særlige jordforhold, som har gjort, at mange træer ligger rundt i vandkanten. Disse forhold betyder også, at du under vandringen kan være heldig at opleve sjældne orkidéer!

Vidste du:

At den ene af ruterne er fremhævet som en af de 100 mest spændende og smukke ruter i Danmark!

2 km – 8 km – 10 km 

Vandreture på Årø

Årø er en lille ø i Lillebælt, der er kendt for sin smukke natur og afslappende atmosfære. Øen er også hjemsted for nogle af lækre, lokale specialiteter. Besøgende kan fx. tage en tur til Årø Vingård og smage på nogle af de prisvindende vine, der produceres af druer dyrket på øen. Derudover kan man besøge Brummers Gaard, som er en lokalproducent af mejeriprodukter og lækker is, der er lavet af øens egne råvarer. Uanset om man er til natur, vin eller lækker mad, er Årø et besøg værd.

4 km 

Baldersbæk Plantage

Få kilometer vest for Hovborg finder du Baldersbæk, og dens 4,4 km lange vandrerute, som byder på skønne naturområder og kulturhistoriske fortællinger om køberhavnerplantagerne på den jyske hede.

Her får du set lidt af hvert:

Ikke nok med at naturen af præget af  skov, mose, hede og enge, så kan du eksempelvis også støde på den 3 meter høje Treherredssten!

4 km 

Refsgårde Overdrev

Gå 4 km på stien fra Tørskind Grusgrav til udsigtspunktet over Vejle Ådal – en imponerende udsigt, som er absolut turen værd.

Bliver du ved startpunktet:

Vil du se 9 skulpturer i forskellige naturmaterialer. Vandrer du blandt skulpturerne, vil du følge solens gang over himlen fra opgang i øst til nedgang i vest

0,7 km – 3,3 km – 9,8 km

Randbøl Hede

Gå på opdagelse i det flade landsskab på en af landets største indlandsheder. Ruterne på de sandede stier fører dig gennem hederne, hvor du bl.a. vil blive mødt af den 17 meter høje sandklit Stoltenbjerg, hvor udsigten fra toppen er fantastisk!

Fun fact om stedet:

Under 2. verdenskrig var dette sted et knudepunkt for nazisterne, som benyttede området til start- og landingsbaner, hangarer og flyverskjul, hvilket har efterladt spor den dag i dag

1,5 – 4,5 km 

Skamlingsbanken

Skamlingsbanken er Syd- og SØnderjyllands højeste punkt, hvorfra du kan drage ud på tre korte ruter: Højskamling (1,5 km), Udsigtsruten (2,5 km) og Skamlingsbankestien (4,5 km).

Mellemlange ture (10 - 20 km)

10 km 

Odderbæk

Kom langt væk fra trafikstøj og industriområder, og tag turen på flade Vestjylland. Med rutens 9,8 km kommer du til at gå i sunde og naturrige områder, som er et godt afbræk fra den travle hverdag.

Og er du glad for naturlivet:

Så har området et rigt dyreliv – så måske du får hyggelig selskab af noget, som du normalvis ikke vil finde i byen!

10 km – 15 km –  19 km – 20 km 

Gendarmstien

Prøv en af Danmarks smukkeste vandreture, gendarmstien.

Ruten er 84 km lang og er delt op i 5 dagsetaper, så du kan gå den i bidder. Uanset hvilke etaper, du går, er du sikret en oplevelse i super smukke omgivelser.

2 km – 3 km – 5 km – 6 km – 7 km – 8 km –  11 km – 12 km 

Kløverstier

Kløverstierne er et landsdækkende koncept, hvor der er skabt flere gode vandreruter i lokalområderne, så du kan komme ud og genopdage din hjemby – eller leje turister i andre byer. Og der er sikkert en nær dig!

Der er forskellige længder på ruterne, så der er noget for alle.
Desuden er det muligt at både gå, cykle og endda køre med kørestol på nogle af ruterne!

15 km 

Nordby til Sønderho

På denne 15 km lange tur kommer du på vandretur langs den brede sandstrand på Fanø. Her er klitter, sandstrand, muslingeskaller og et rigt fugleliv blot nogle af de oplevelser som venter dig!

Vidste du:

At stranden måler 500 meter på dens bredeste punkt – det er en af de smukkeste udsigter du finder på ruten.

Lange ture (20+ km)

60 km – 161 km – 174 km – 215 km – 313 km 

Hærvejen

Træd i fodsporene af vores forfædre – og oplev Danmarks ældste handelsrute, Hærvejen. Denne historiske vej strækker sig gennem smukke landskaber og byder på en unik rejse gennem tid og natur.

På Hærvejen kan du opleve den særlige atmosfære af eventyr og historie. Vandringen langs denne gamle handelsrute giver dig mulighed for at udforske landsbyer, skove, marker og åbne vidder. Nyd synet af historiske monumenter, gravhøje og kulturhistoriske seværdigheder, der vidner om fortidens rejser og begivenheder.

36 km 

Bindeballestien

Kom på weekendsvandring med overnatning i den smukke natur mellem Vejle og Billund.
Med rutens 36 km er gåturen spækket med flot natur og seværdigheder, som gør turen en kæmpe oplevelse!

130 km 

Kyst til Kyst-stien

Med sine imponerende 130 km er denne vandrerute til de mere friske og erfarne. Med start på den sandede kyst, tager ruten dig med igennem den flotte sydjyske natur fra kyst til kyst.

Og ruten bevæger sig ikke alene:

Nærmere du dig slutningen af ruten, vil din rute bevæge sig ind på Hærvejen og Bindeballestien – 2 andre flotte vandreruter – inden du når enden af vandreruten.

102 km 

Vadehavsstien

Gå fra shelter til shelter på denne vandretur i 6 etaper gennem Nationalpark Vadehavet.

Hent vores gratis app

…og få tips til oplevelser, vandreruter, spisesteder m.m. i nærheden af dig lige nu.

da_DK