Vandreruter i Nordjylland 2023

Der findes mange flotte vandreruter i Nordjylland.

Faktisk ligger 3 ud af Danmarks 4 “Premium Vandreruter” – stier certificerede af Det Tyske Vandreinstitut – her!

Vi har samlet en oversigt over de tre premium vandreruter sammen med de mange andre skønne vandreture i regionen, så du nemt kan bevæge dig ud i den flotte natur med varierende terræner, flotte udsigter og gode oplevelser.

Panoramaruten i Bramslev Bakker

Prøv en af Danmarks smukkeste vandringsruter ved Mariager Fjord.
Den 10 km lange familievenlige rute byder på lidt af hvert – både flade arealer, skråninger og flere bakkede arealer – så udsigten altid er ny og spændende.

Og det gode stopper ikke her:

Udover den smukke natur, kan I også opleve utallige spor fra fortiden – heriblandt stengrave, bopladser, stenkister, banespor og mergelgrave!

Afspil video

Mariager Rundt

Mariager Rundt tager jer forbi forhistoriske steder, hvor I både kommer ind i Mariagers idylliske bymidte med brostensbelagte gader og bindingsværkshuse og ud i skøn nature med varieret terræn, der bl.a. kommer forbi Hohøj, Skandinaviens største bronzealderhøj, og helt ned i fjordens vandkant. Og så kommer du også forbi trolden Ivan Evigvår…

Tranum-Fosdalen

Denne vandrerute er også en af Danmarks “premium ruter.”
Her bliver du ført igennem tætsiddende skove på gangbroer, igennem flotte områder med vand og op på Jammerbugtens højste punkt i Bravnehøj.

Er 11 km en perfekt afstand for dig?

Hvis ikke, så kan du flere gange på ruten afkorte turen.

Tanghusruterne på Læsø

Læsøs unikke tangtage er godt på vej til at blive UNESCO Verdensarv. Gå de to ruter ved Stoklund og Gl. Østerby og få fortællinger om de huse, du kommer forbi.

Rebild Bakker Ruten

Prøv, hvad der er vurderet til at være, Danmark bedste vandrerute!
Desuden er Rebild Bakker Ruten er én af de 4 vandreruter i Danmark, som er blevet dømt som “premium rute.”

Under rutens 11 km – som også kan kortes ned til 4 eller 8 km – bliver man ført igennem nationalparken, flotte krogede træer og smukke åbne landskaber.

Hærvejen

Træd i fodsporene af vores forfædre – og oplev Danmarks ældste handelsrute, Hærvejen. Denne historiske vej strækker sig gennem smukke landskaber og byder på en unik rejse gennem tid og natur.

På Hærvejen kan du opleve den særlige atmosfære af eventyr og historie. Vandringen langs denne gamle handelsrute giver dig mulighed for at udforske landsbyer, skove, marker og åbne vidder. Nyd synet af historiske monumenter, gravhøje og kulturhistoriske seværdigheder, der vidner om fortidens rejser og begivenheder.

Kløverstierne

Kløverstierne er et landsdækkende koncept, hvor der er skabt flere gode vandreruter i lokalområderne, så du kan komme ud og genopdage din hjemby – eller leje turister i andre byer. Og der er sikkert en nær dig!

Der er forskellige længder på ruterne, så der er noget for alle.
Desuden er det muligt at både gå, cykle og endda køre med kørestol på nogle af ruterne!

© Aalborg Stadsarkiv

Aalborg under besættelsen

Gå i Churchill-gruppens fodspor og få fortællinger om modstandsbevægelsen, Gestapo og historiske hotspots fra 2. Verdenskrig.

Opdag Aalborgs gavlmalerier med din telefon

Aalborg er den by i Danmark, der har flest street art-værker målt ift. antal af indbyggere.

Vi har lavet en digitalt guidet tur, du kan gå med din mobil…

Skøn vandretur

Gå til Verdens Ende

Lindholm Fjordpark i Nørresundby er en skøn og lidt overset oase. Her finder du græssende får, skønne stier, et shelter og frem for alt det, lokale har døbt “Verdens Ende”, et smukt udsigtspunkt i hjørnet af Fjordparken.

Vi kan varmt anbefale en tur og måske endda en overnatning i shelteret.

Højris Mølle

Under vandreturens 4 km bliver du taget igennem det flotte, klassiske jyske egekrat, stejle trapper og omkring det idylliske Sønderup å, som bugter sig elegant gennem landskabet.
Det vil endda ikke være ualmindeligt at se en ørred på over en halv meter!

Desuden:

I løbet af ruten vil du støde på resterne af den gamle mølle fra Højris Mølle – et minde fra Middelalderen!

Lodbjerg Fyr

Kom på en kort vandretur ud til Lodbjerg Fyr, hvor en fantastisk udsigt over landskabet med Vesterhavet, klitter, klithede, søer og plantage venter dig.

Og er det ikke kun øjnene der skal mættes:

I august kan du være heldig at støde på lækre mosemøllebær under turen!

Nisseruten

Tag børnene med på den fantasifulde 3,6 km vandrerute, og se om I kan finde alle nisser på turen.
På ruten vil i både møde store klatretræer og gå over sjove bakker – her er plads til masser af aktiviteter med børnene.

Går I lidt væk fra ruten:

Vil I kunne møde Læsøstenen, som markerer det sted, hvor man først kunne spotte Læsø komme op af Kattegat for 3.000 år siden!

Nymølle Bæk

Tag de gode sko på, og gå igennem Nymølle Bæks kuperede terræn, hvor du kan møde lidt af hvert i det naturskønne område.

Hvide anemoner, bøgeknopper, enebær og almindelige kantereller:

Hvad vil du helst se? Gennem året er enhver af disse en del af den 4 km lange vandretur i den smukke natur ved Nymølle Bæk.

Savbjergruten

Kom på en 4 km rundtur igennem den nordligste del af Tved Klitplantage og langs kanten af Hanstholm vildreservat – Danmarks største vildmark!

Få en udsigt, som er alle skridtene værd:

På den nordlige del af ruten kan du gå ud til udsigtsplatformen, og på den sydlige del kan du komme ud til udsigtstårnet, så du kan få en fantastisk udsigt!

Tværstedsøerne

Kom på tur i Nordjyllands ældste klitplantage, og gå omkring søer, igennem klitterne og nå ned til sandstranden ude ved Tannisbugten.
Kvalitetsstien er 7,5 km lang, og går endda forbi den smukke Østerklit Stokmølle.

Og der er også lidt for børnene:

Ved parkeringspladsen er der nemlig en stor naturlegeplads, som er et perfekt afbræk fra vandreturen for den yngre – eller legesyge – del af familien.

Ydby Hede

I Ydby Hede kan du bevæge dig ud på en kort vandretur på 3,5 km gennem landets største samling af gravhøje fra Bronzealderen.

Og er du bare vild med natur:

Så kan du på ruten få mulighed for at opleve mange flotte naturområder, og endda få udsigt over Doverkil, hvor der gror mange flotte og sjældne planter!

Hammer Bakker

Bevæg dig gennem nåle- og løvskov, forbi Pebermosen og op på Tvillingehøjen – 60 meter over det omkringliggende land i det sydlige Vendsyssel – og få en udsigt du sent vil glemme!

Og den 5 km lange rute byder endda på mere end det:

I det flotte område kan du også møde større arealer med forskellige bær, som kredses ofte af mange forskellige sommerfugle – og fuglearter.

Guldharald

På trods af den relative korte afstand på 4,7 km, er ruten spækket med oplevelser. Se både områder med indlandsklitter, dyrereservater og flotte udsigter ved Kattegat-kysten.

Og hvis du er heldig:

Efter du har krydset Strandvejen, støder du måske på det lokale “fortidsuhyre” Vivatar Fowl!

Hent vores gratis app

…og få tips til oplevelser, vandreruter, spisesteder m.m. i nærheden af dig lige nu.

da_DK

Prøv vores nye, gratis app

…og se hvad der gemmer sig af oplevelser i nærheden af dig lige nu