Tranum-Fosdalen

Skøn vandretur på premium vandrerute

Er du til vandreture, så er Tranum-Fosdalen i Jammerbugt et must. Vandreruten byder på spektakulær natur i et varieret terræn, og det gør, at ruten er kun 1 ud af 4 “premium vandreruter” i Danmark, iflg. det anerkendte Deutsches Wanderinstitut.

Hvordan turen kan opnå denne titel, kan du få fornemmelsen af i denne lille video:

Ruten

Skal du selv ud på ruten, kan du bruge vores digitale kort her:

Vandreturen

udsigt fra bavnehøj
Udsigten fra Bavnehøj. Det højeste punkt på turen.

Vandreturen er på lidt over 11 km og strækker sig fra skoven i Tranum over Jammerbugtens højeste punkt Bavnehøj og videre via Ingeborgs Bakker til Fosdalen. Tilbageturen foregår langs overkanten af Lien med en tur i Langdalen og en skøn udsigt til Vesterhavet.

Turen kan både påbegyndes i Tranum og i Fosdalen, og det er muligt at afkorte ruten flere steder undervejs.

Bemærk, at der på trods af gode stier i Fosdalen stadig kan være lidt sumpet.

sti i fosdalen
Den smukke Fosdal med gode gangbroer (det meste af tiden)

Kort

Ruten er godt afmærket undervejs, men du kan med fordel benytte dig af dette kort ift. parkering, startsteder, udsigtspunkter m.m.

tranum fosdalen kort
(klik for at forstørre)

Bonus

 • Ved startstedet er der naturlegeplads til ungerne og mulighed for at lave bål
 • Svinkløv Badehotel ligger lige i nærheden, hvis du vil forkæles før/efter turen. Her er ofte fuldt booket, men til frokost er det nemmere at komme til

Ofte stillede spørgsmål

Der er parkeringsplads ved rutens start Strandvejen 37, 9460 Brovst. Derudover er der parkering ved Fosdalen og Lien (se kort herover).

Du skal regne med 3-4 timer, hvis du går ruten i dens fulde længde.

1 anmeldelse

 1. Forslag til forbedret afmærkning til halvering af ruten fra begge ender

  Det er en fantastisk smuk tur, der også er fint afmærket, hvis man tager HELE turen på en gang. For os er det en udfordring, at “mor” har lidt ømme knæ. Og turen ER altså ret bakket.

  Som lokalkendte turister gjorde vi i sommer det, at vi tog turen fra Fosdalen mod Tranum ad den nordligste rute. Altså den, der går tættest på skrænten.

  Da vi kom til Langdalen, som vi kender, gik vi op af den til Peter Barksvej. Men der var ingen skiltning, der viste, at det kunne være “smart”. Så vi gik ad grusvejen tilbage.

  I går ville vi tage samme tur bagfra og fulgte nu skiltene fra Lerup Kirke. På den måde fandt vi den officielle anden vej.

  Da vi kom til det sted, hvor jeg mente, at vi var tæt på Langdalen, gik vi ad en sti afmærket som rød vandrerute hen til Langdalen.

  Mit forslag er, at man får afmærket begge steder (altså i bunden af Langdalen og oppe ved Peter Barksvej), hvordan man på den måde kan “halvere turen” og komme tilbage til sin bil.

  Turen fra plantørboligen og til Tranum og tilbage kender vi temmelig godt i forvejen, men vi skal da også have prøvet den officielle afmærkede tur. Måske senere i dag.

  Budskabet: Det kan afmærkes bedre, hvordan man eventuelt fra begge ender kan “halvere” turen ved Langdalen.

  Langdalen er i øvrigt p.t. lidt vanskelig passabel grundet et par væltede træer.

  Hilsen

  Sussanne og Viggo Bækgaard

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.