Store Gribsø og Fruebjerg

Skøn vandrerute i kuperet landskab

Det kuperede landskab, som både består af skov, moser og blomsterenge, danner rammerne for denne vandrerute ved Store Gribsø og Fruebjerg. Den 9 km lange vandrerute starter ved Store Gribsø, hvor du er omgivet af skov, som består af bøge- og birketræer. Når du bevæger dig langs søens bred, kan du flere steder opleve en smal rørsump med blandt andet tagrør og gul iris, og hvis du besøger søen i juli, vil gule blomstrende åkander fylde søen.

På denne vandrerute er der gode muligheder for at spotte forskellige fugle. I skoven der omgiver Store Gribsø, lever der fugle såsom sortspætte, ravn og skovskade. I sommerhalvåret er der desuden mulighed for at spotte fiskeørn, som holder til i mosen 500 meter øst for Store Gribsø. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at mosen har adgangsforbud fra 1. april til 15. august af respekt for fuglene.

Fra søen fører ruten dig videre mod vest, hvor du kommer forbi den 5000 år gamle og meget velbevarede jættestue ved navn Mor Gribs Hule. Herefter går den afmærkede sti gennem skovene ved Tokkerup Enghave og højdedraget Fruebjerg. Med sine 65 meter over havets overflade, er Fruebjerg den stejleste bakke i Gribskov, og på klare dage kan du se helt til Arresø. Bakken fungerede fra 1896 – 1939 som et samlingspunkt for årlige grundlovsmøder ved navn ”Fruebjergmøder”.

Seværdigheder

  • Mor Gribs Hule finder du over for p-pladsen ved Enghavehus. Overfor p-pladsens sydlige udkørsel går en trappe op til hulen. Ifølge et gammelt sagn fløjtede Mor Grib ad de forbipasserende, hvilket medførte at de farede vild og siden ville blive dræbt af Mor Gribs sønner.
  • Den skønne udsigt fra Fruebjergs 65 meter høje bakke.
  • Ved foden af Fruebjerg finder du voldene fra Frederik 2.s kanal, som blev gravet fra Store Gribsø til Frederiksborg Slotssø i 1570’erne.
  • Hvis du ønsker at observere fiskeørn i mosen øst for Store Gribsø, kan du besøge et udkigspunkt, som ligger nord for mosen.

Ofte stillede spørgsmål

Ja, hunde er velkomne, så længe de bliver ført i snor.

Der ligger en p-plads ved Enghavehus, hvorfra det også er muligt at starte ruten.

Der er en asfalteret rute, som er egnet til kørestolsbrugere. Vær opmærksom på, at ruten dog stadig følger terrænet.

Flere tips til Sjælland?

Brug vores guide til Sjælland, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til det sjællandske, både angående oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder.

Oplevelser på Sjælland

Smagsoplevelser og spisesteder på Sjælland

Overnatning på Sjælland

Hent vores gratis app til Sjælland (og resten af Danmark)

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *