Staksrode Skov

Skov med skønne oplevelser

Staksrode Skov byder på nogle ganske unikke natur og kulturoplevelser, bundet sammen af fine, afmærkede vandreruter.

Noget af det første du vil se, når du ankommer til parkeringsladsen ved Stenhøj Strand, er de mange træer, der falder er faldet ud fra skoven og som nu ligger i vandkanten. Dette skyldes nogle særlige ler-forhold i undergrunden, der får den til at suge vand og danne terrasseformede plateauer.

Det særlige jordbundsforhold betyder også, at du kan opleve sjældne orkidéer.

På stranden kan du finde fossiler og spotte marsvin i Kattegat, mens der også er muligheder for overnating i shelters.

Læs mere om det hele herunder…

Vandreruter i Staksrode Skov

I Staksrode Skov findes der tre vandreruter – gul, rød og blå – som det fremgår af Naturstyrelsens kort:

kort over staksrode skov
(klik for at forstørre)

Den gule vandrerute er fremhævet af Naturstyrelsen som en af de 100 mest spændende og smukke ruter i Danmark.

Du starter og slutter ved Stenhøj Strand, hvor du kan opleve det unikke syn af træer, der vælter ud i vandet, mens du undervejs på ruten krydser en lille bro til middelalderborgen Stagsevold, og kan nyde udsigten fra Ålegårdsbjerg. Vi har skrevet lidt om de forskellige highlights undervejs:

Stenhøj Strand

Steenhøj Strand er virkelig smuk. Nyd synet af skoven, der vælter ud over stranden, og udsigten til Fyn, Æbelø og Trælde Næs.

Middelalderborgen Stagsevold

Undervejs på ruten og godt gemt blandt skovens løv- og nåletræer ligger Stagsevold, en lille borg fra middelalderen. Borgen har to meter tykke mure og indvendige mål på ca. 7 x 9 meter.

Et gammelt sagn beretter om en røverkonge, som nægtede at overgav sig til fogeden, og som derfor mødte sit endeligt i et brændende inferno, af nedstyrtede tagbjælker og røvede skatte.

Rygtet vil vide, at det sidste man hørte inde bag borgens mure, var røverkongens brølende stemme, som råbte gloende forbandelser over brandstifter og deres efterkommere, foruden løfter om at vogte over stedet i al fremtid. Særligt én bestemt nat hvert år, bør man holde sig væk fra ruinen. Sagnet fortæller at røverkongen dén særlige nat, rækker ud fra det hinsides og griber fat i enhver, som måtte befinde sig indenfor borgruinens fundament. Uhyggeligt, ikke?

Ved udgravning af borgruinen er der fundet våben, værktøj, lerkander og dyreknogler samt en enkelt mønt fra Erik Menveds tid (1286-1319).

 

Gul rute, der leder dig forbi Stagsevold middelalderborg m.m., er 3 km lang

Der findes offentlig parkeringsplads for enden af Stenhøjsvej, hvorfra alle vandreruterne udgår.

Der er fine, farbare forhold for kørestolsbrugere på skovstierne. Den gule vandrerute og strandene er dog ikke tilgængelige med kørestol.

Flere tips til Sydjylland?

Brug vores guide til Sydjylland, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til det sønderjyske, både angående oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder.

Oplevelser i Sydjylland

Smagsoplevelser og spisesteder i Sydjylland

Overnatning i Sydjylland

Hent vores gratis app til Sønderjylland (og resten af Danmark)

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017