Skarø

En lille ø med store smagsoplevelser

Skarø er en lille perle i det sydfynske øhav, som i den grad er et ø-hop værd!

Du når til øen via en 35 minutters sejlads med færgen Højestene, der afgår flere gange dagligt fra Svendborg.

Vi besøgte øen under vores ophold på Thorséng Nature Resort i maj 2021, og det er vores oplevelse, du kan læse om herunder.

Store smagsoplevelser

Skarø er en ganske lille ø, og der er i virkeligheden ikke så forfærdelig meget at se, udover kirken og selvfølgelig den skønne natur. Du kan gå til det hele og opleve det meste af øen på et par timer.

Nej, det er faktisk spisestederne, der er øens store attraktioner. På øen finder du nemlig Café Sommersild og Skarø Is, og vi kan lige så godt afsløre det med det samme; denne lille ø gemmer på nogle store smagsoplevelser!

Café Sommersild

skarø set fra luften

Café Sommersild er noget af det første, du møder, når du kører af færgen fra Svendborg.

Her kommer du til et hyggeligt lille landsted, Strandgaarden, der ejes af Gitte og Kristian Loftlund, og hvor caféen ligger.

Vi ankom inden det store frokost-rykind, og det gav os mulighed for at få en rundvisning af Gitte. Her fortalte hun om de mange tilbud, de har på øen, for du kan leje SUP-boards, gå i sauna i vandkanten og overnatte, men mere om det senere. Tilbage til caféen.

Efter rundvisningen bestilte vi caféens nye frokostplatte, der bestod af en anretning med hjemmelavet lakerilette, kyllingeleverpaté, sprød salat, nye kartofler med urtemayo og hjemmebagt brød. Dertil fik vi en Skarø Pale Ale brygget hos Svendborgsund Bryghus:

cafe sommersild frokost

Hvis du syntes, det ligner en million, så skulle du bare prøve at sætte tænderne i sagerne. Det var bare så friskt og smagte helt eventyrligt!

Sådanne smagsoplevelser er alene sejlturen til Skarø værd. Tak Gitte og Kristian!

Efter at have slikket både tallerken og lidt sol, blev det tid til at rejse videre til øens næste smagsoplevelse, den lokalt berømte Skarø Is.

Skarø Is

Blot et stenkast fra Café Sommersild ligger Skarø Is, der både huser iscafé, bistro og købmand. Virkelig hyggeligt.

iscafe, bistro og butik

I butikken bliver vi mødt af ejeren Martin Jørgensen, der netop er blevet færdig med en issmagning for en gruppe skolebørn.

Vi bestiller en is, og da de øvrige gæster, der kom med formiddagsfærgen, allerede har fået, er der tid til, at vi kan sætte os med Martin og høre mere om stedet, historien og isen.

skarø is

Man skal dog ikke snakke længe med Martin for at finde ud af, at han er meget mere end en ismager i Udkantsdanmark. Martin blev sådan set isproducent ved at tilfælde, da han egentlig forskede i birkesaftens positive virkninger på allergier m.m. For at få saften til at smage godt, skulle der tilsættes frugt og for at konservere saften, måtte den fryses, og hvad har du så?

Du gættede det. Is.

Og hvad betyder det så for dig?

Jo, det betyder, at du med Skarø Is får den rene, naturlige vare, så vidt muligt med øens ingredienser herunder birkesaft og sukkertang. Isen er således økologisk og helt uden tilsætningsstoffer. Lækkert!

Snakken med Martin er så spændende, at vi ender med at få en rundvisning i produktionen og lærer om de seneste nye tiltag.

Efterfølgende bliver vi præsenteret for en blindsmagning af forskellige is:

is-smagning

Vi gætter på alle mulige forskellige arter af chokoladeis, men det viser sig, at vi har smagt på de nye protein-is.

Normalt er indtagelsen af proteinholdig kost forbundet med dårlig smag og ubehag, men med den seneste udvikling af produktionen, har Martin lavet en is, hvor man end ikke ænser det. Den proteinholdige is kan bl.a. være med til at nedbringe spædbarnsdødeligheden hos gravide! Vildt spændende – og ikke mindst virkelig velsmagende!  

Vi smager også på den seneste udvikling af produktionsapparatet, der netop har fået en kæmpe opgradering. Vi skal spare jer for de nørdede detaljer, men vi smager på en sorbet-is fra før og efter. Resultatet er helt vildt, for med den ældre sorbet kan man godt mærke og smage, at det er sorbet. Men med en smagsprøve på samme is af nyere dato er sorbeten blevet virkelig cremet og fyldig som en flødeis!

Opfordringen herfra er derfor ganske klar. Du skal ikke bare smage Skarø Is. Du skal også prøve deres sorbet-is i 2021 og fremad. Det smager himmelsk og indeholder kun kalorier svarende til en skive rugbrød!

Hele snakken med Martin er så medrivende, at vi næsten kommer for sent til vores færge. Vi når det dog lige, og på vejen tilbage til fastlandet snakker vi om, hvor fantastisk besøget har været.

Overnatning på Skarø

Godt nok kan Skarø opleves på 2-4 timer, og det er også sådan, vi gjorde. Men der er egentlig rigeligt med grund til at blive og overnatte på Skarø, og nyde naturen og den fred og ro, her er.

Hos Café Sommersild kan du både slå telt op eller leje en af deres hyggelige hytter gennem AirBnB:

Med en overnatning kan du vinke farvel til den sidste færge og dagens sidste turister og nærmest have øen for dig selv.

Nu kan du smide dig i hængekøjen, tænde ild ved bålstedet, tage en tur i den sauna, Gitte og Kristian har helt nede i vandkanten, eller leje et SUP-board. Mulighederne er egentlig mange, og bliver helt klart det, vi skal, næste gang vi besøger Skarø.

Men uanset om du vil overnatte eller ej, så skylder du dig selv et besøg hos Gitte, Kristian, Martin og Britta et besøg på Skarø ❤️

Ofte stillede spørgsmål

I sektionen herunder har vi samlet (næsten) alle de spørgsmål, der kan stilles til et besøg på øen. Finder du ikke svar her, er du velkommen til at skrive til os på info@opdagdanmark.dk

De fleste kommer til øen med færgen M/F Højestene, der afgår fra Svendborg 3-5 gange om dagen alt efter sæson.

Det er dog også muligt at lægge til kaj, hvis du kommer i egen båd.

Ca. 1,97 km² eller 197 hektar

Øen har ca. 30 beboere

Skarø er en lille ø, og du kan nemt gå rundt og se det hele på få timer. Naturen er skøn og kirken flot, men de virkelige attraktioner er Skarø Is og Café Sommersild, hvor der venter nogle virkelig lækre smagsoplevelser!

Café Sommersild udlejer hytter og teltplads til meget overkommelige penge.

Ja! Skarø Is er et must at smage på, da den smager eventyrligt. Den større sult kan stilles i Café Sommersild, hvor du kan smage et væld af øens hjemmelavede specialiteter, men også Skarø Is tilbyder mad at spise i deres butik. Du går ikke sulten i seng på denne ø!

Flere tips til Fyn?

Brug vores guide til Fyn, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til det fynske, både angående oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder.

Oplevelser på Fyn

Smagsoplevelser og spisesteder på Fyn

Overnatning på Fyn

Hent vores gratis app til Fyn (og resten af Danmark)

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017