Regan Vest

Historisk vartegn i Skørping

Alt du skal vide om anlægget

Koldkrigsmuseet Regan Vest er landets bedst bevarede atombunker fra den kolde krig.

Hvad gør den så speciel? 

Hvad der dengang skulle beskytte regeringen og kongehuset, står snart – med alt dens interiør intakt – klar til, at kan du komme ud og opleve Danmarks dybeste hemmelighed – 60 meter under jorden i en kridtbakke i Rold Skov.

Hvad er Regan Vest?

I 1960’erne blev REGAN Vest – regeringsanlægget Vest – opbygget til formål for at beskytte regeringen og kongeriget fra krig – i så fald at regeringsanlægget i Nordsjælland ikke længere var en løsning.

Og dette var formålet længe:

Det var først i 2003, at REGAN Vest blev taget ud af drift – det vil sige, at man ikke længere opdaterede den indvendige inventar m.m., men at man kun vedligeholdte bunkeren. 

I forbindelse med beredskabsforliget d. 12. november 2012 blev bunkeren skrevet ud af beredskabet og dernæst overrakt til Miljøministeriet. 

Formålet med atombunkeren

I 2014 besluttede Slots- og Kulturstyrelsen at frede REGAN Vest og inventaret, og dermed sikre, at mindesmærket fra den Kolde Krig bevares.

Så hvad er målet nu?

Målet er at skabe en oplevelse for offentligheden – både store og små, men også lokale og besøgende – og viderefortælle historien om regeringsanlægget og den Kolde Krig.

Hvornår åbner museet?

REGAN Vest er sat til at åbne sidst i 2022. Efter hårdt arbejde med at sikre brand- og klimasikringen siden 2013, er museet snart klar til åbningen. 

regan vest

Hvad er der i anlægget?

REGAN Vest er bygget til at kunne beskytte regeringen og kongeriet, så det er muligt at reagere landet selv under krisesituationer – og fra selve anlægget.

Og det betyder to ting:

For det første er det været ensbetydende med, at indretningen lænder sig mere op ad huslige end militære.
For det andet, så betyder det også, at anlægget er krisgas- og atomsikret, og kan derved modstå følgerne fra et atomangreb – såfald REGAN Vest ikke er perfekt ramt.

For hvis regeringen og kongehuset skal kunne opholde sig i REGAN Vest i længere tid, er det blevet set nødvendigt at gøre anlægget selvforsynende. 

Det har betydet:

At i flere uger er det muligt at leve i anlægget uden nogen former for tilførsel udenfra. Med anlæggets mange rum, som bl.a. sendestudie, køkkenrum, lægeklinik, maskinrum, depotrum og mere til – som alle stadig har deres oprindelige inventar – ville det have været muligt at leve, og reagere, i anlægget.

Hvad vil du se i museet?

Bunkeren bliver selvfølgelig hovedattraktionen i museet. Dog bliver der også tilføjet flere områder, som kan videregive historien om REGAN Vest og Den Kolde Krig.

Der kommer bl.a.:

En ny velkomst- og udstillingsbygning, som både har egne butikker, billetsalg og café. Desuden vil der komme et læringscenter for skolernes ældste elever, som kan lære mere om den mindeværdige periode.

Desuden:

For at kunne give et billede af hverdagen igennem Den Kolde Krig, tilbageføres den gule villa – som ligger foran bunkeren – til dens originale stand, så besøgende kan se hvordan arbejderne, som vedligeholdte REGAN Vest dengang, levede.

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Røde Møllevej 22
Skørping 9520 DK
Find vej med Google Maps