Randbøl Hede

En af landets største indlandsheder

Randbøl Hede er en af landets største indlandsheder. Følg de sandede stier gennem heden, og gå på opdagelse i det flade landskab. I kan også løbe om kap op ad den 17 meter høje sandklit Stoltenbjerg og nyde udsigten fra toppen, mens I får pusten.

Stoltenbjerg er den højeste top på Staldbakkerne, der er en kilometer lang klitryg formet af vestenvinden. Landskabet kendetegnes af sandklitter og åbne, lyngdækkede vidder, og den lave beplantning på hedesletten giver jer fornemmelse af, at der er ekstra højt til himlen. Her er der udsyn, så langt jeres øjne rækker. Randbøl Hede er et af landets få bevarede hedelandskaber. Den blev allerede fredet i 1932 og var på daværende tidspunkt Danmarks største landskabsfredning. De lyngklædte vidder kræver løbende naturpleje, så de ikke springer i skov.

I området finder I forskellige vandreruter af varierende længde. I kan også besøge naturcentret Kristinelyst, som fortæller historier knyttet til området og byder på en række familievenlige faciliteter.

©️ Smutturen.dk

Randbøl Hede og Syvårssøerne

Hvis I følger de gule mærker, som starter ved Randbøl Hede ud fra parkeringspladsen på Bøgvadvej, kommer I på en betagende vandretur over Randbøl Hede, gennem Frederikshåb Plantage og en tur forbi Syvårssøerne. 

Ruten er 4 km på sandede stier, og den følger et kupert terræn. Under 2. verdenskrig var dette sted et knudepunkt for nazisterne, som benyttede området til start- og landingsbaner, hangarer og flyverskjul, hvilket har efterladt spor den dag i dag. På vandreturen kan I opleve gamle tyske flyverskjul og firkantede grave efter maskinegeværreder. 

Ligeledes kan I på jeres vandretur opleve Syvårssøerne, som har fået deres besynderlige navn fra søernes mystiske forsvinden fra tid til anden. Det siges, at søerne kun dukker op hvert syvende år. Men den rigtige forklaring på, hvorfor søerne pludseligt forsvinder og senere dukker op igen er, at søerne følger ændringerne grundvandsspejlet. 

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *