Panoramaruten Hobro - Bramslev Bakker

Nedre Strandvej 71, 9500 Hobro, Danmark

Panoramaruten ved Mariager Fjord er en af Danmarks smukkeste vandreruter

Beskrivelse af ruterne

Panoramaruten ved Mariager Fjord er en af Danmarks smukkeste vandreruter. Turen starter i Bramslev Bakker eller Hobro Sejlklub og er på 10 km. Rundturen gennem landskabet ved Mariager Fjord kan klares af de fleste, men terrænet er kuperet, så afsæt gerne 3-3,5 timer til turen. På ruten vil I opleve et landskab, som varierer mellem fladere arealer med landbrugsdrift og græssende dyr og kuperede terræner med stejle skråninger og udsigtspunkter. Der er store oplevelser at hente i de fredede landskaber, hvor I blandt andet kan finde utallige spor fra fortiden med gravhøje, bopladser, stenkister, banespor og mergelgrave. Efter sidste istid lavede nedbør og smeltevand kraftig erosion langs kysten og dannede de karakteristiske bakker omkring ådalene. De tørre overdrev og de våde enge bliver plejet af græssende kreaturer, heste og får, som I har mulighed for at møde på turen. Panoramaruten er den første vandrerute i Danmark, som er certificeret af Europas førende vandrespecialister i Deutsches Wanderinstitut. I kan begynde vandreturen ved Hobro Lystbådehavn, følge den til Bramslev Bakker og videre tilbage til udgangspunktet i Hobro. Ruten kan klares af de fleste, og der er bænke undervejs, hvor udsigter over land og fjord kan nydes. Selve gåturen tager cirka tre timer, og langs ruten ligger restauranter, en kiosk, en campingplads, en herregårdspension og en golfbane. Ruten er markeret med hvide pile, hvor I går på grusveje og græsspor inde i hegningerne med dyrene. Om sommeren kan I halvere turen ved at sejle den ene vej med turbåden Svanen. Der er parkeringspladser, toiletter og madpakke-steder ved Hobro Lystbådehavn og Bramslev Bakker.

Panoramaruten - 10,1 km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Moderat 10,09 km 51,8 m -

Rundturen mellem Hobro og Bramslev Bakker er en af Danmarks smukkeste vandreture. I 2016 blev den som den første i Danmark certificeret som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut, et af Europas mest udbredte kvalitetssystemer for vandreruter. Kun de bedste ruter passerer nåleøjet. Turen tager cirka tre timer, og du går på en blanding af stier, græs-spor og grusveje, flere steder blandt græssende dyr. Undervejs er ruten markeret med hvide pile. Start udturen oppe i bakkerne, hvor et fantastisk landskab kan opleves. Der er toiletter undervejs og muligheder for at spise og overnatte. Turen går mange steder helt tæt på vandet. Om sommeren kan du sejle med turbåden ”Svanen” den ene vej mellem Bramslev Bakker og Hobro, og gå den anden vej.

Hotel BramslevGaard
Skønt herregårdshotel og restaurant midt i gudeskøn natur
Læs mere
1

Udsigten ved Bramslev Bakker

Udsigten fra p-pladsen ved Bramslev Bakker er enestående. Ruten bugter sig i enebærlandskabet, hvor får, heste og kvæg holder overdrevene afgræsset, så de ikke gror til med træer. Mod beskeden betaling er det muligt at køre til stranden, hvor der er bademuligheder, og hvor turbåden Svanen lægger til. Der er anlagt en rist langs stranden, som kørestolsbrugere kan benytte. Bramslev Bakker blev fredet i 1934, Hegedal i 1937 og 1970 og Valsgård Bæk i 1971. Tilsammen er området på 300 hektar. Formålet med fredningerne er at bevare det karakteristiske overdrevslandskab langs nordsiden af Mariager Fjord.

2

Dyr på stierne

3

Gravhøje

4

Valsgård Bæk og Kirkedalsbækken

5

Hobro Golfklub

6

Gravhøj

7

Hegedal Bakker

8

Hobro Sejlklub

9

Sildehagen cirkelbro

10

Smeltevand og istid

Gul rute - 4 km

Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Nem 4,00 km 45,0 m -

Er de 10 km ind til Hobro Sejlklub og tilbage for lang for dig, er den gule rute et oplagt valg. Her får du en lille rundtur i bakkerne, hvor du både kan nyde udsigten i højderne, men også kommer ned og går langs vandet, efter du har fulgt Valsgård Bæk.

Blå rute - 5,9km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Nem 5,86 km 50,5 m -
1

Hjerritsdal mølle

Hjerritsdal mølle blev etableret i midten af 1400-tallet og hørte oprindeligt under Bramslevsgård, der i 1541 kom under godset Havnø Herregård. Møllen får vand fra Valsgård Bæk, der udmunder i Mariager fjord. I 1830 blev møllen solgt fra herregården, hvorefter den nedbrændte i 1832 og måtte erstattes af en ny møllebygning. Den nye mølle blev indrettet med et indvendigt vandhjul, hvilket var typisk for de nordjyske vandmøller. Herefter fulgte en gunstig periode for mølledriften, der i slutningen af 1800-tallet måtte udvides med etableringen af en vindmølle. Hjerritsdal mølles sidste møller, Jens Chr. Jensen, overtog stedet i 1879, og siden har møllen været i familiens eje. I 1988 påbegyndte den daværende ejer, Jens Chr. Jensens barnebarn Bertel Jensen, en restaurering af møllen, der i dag ejes af den sidste møllers oldebarn. Bygningshistorie: Den nuværende nord-sydgående længe er opført efter en brand i 1832 og bestod oprindeligt af 10 fag, hvoraf de 3 fag var møllehus, 4 fag var bolig og 3 fag var stald og tørvehus. Bygningen blev opført på syldsten. Møllen er typisk for de nordjyske vandmøller med sit indvendige vandhjul og undertræk, hvilket har gjort det muligt at indpasse værket i en bygning, der er en etage lavere end ved overfaldsmøller, hvor der skal være plads til et stort stjernehjul over kværnen. Møllen blev udvidet i 1834 med et nyt beboelseshus på 12 fag, der blev placeret i en vinkel mod øst ud fra længen med mølleværket fra 1832, samt med et udhus. Stuehusudvidelsen blev udført i egebindingsværk med murede vægge. I 1853 blev det ældste bindingsværksstuehus fra 1832 erstattet af den nuværende grundmurede bygning. Hjerritsdals mølle blev fredet i 1959, men møllen vedblev med at forfalde. Først i 1988 lykkedes det at iværksætte en gennemgribende restaurering, der betød at møllen igen blev fuldt funktionsdygtig. Møllen er i dag i privat eje, så det er vigtigt at respektere privatlivets fred.

Grøn rute - 2,9 km

Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Nem 2,92 km - -

Grøn rute er en forbindelsesrute, der viser vejen fra parkeringspladserne i Valsgård og Frisdal.

1

Parkering i Valsgård

Herfra kan du gå via tunnel under Valsgaardvej og blive forbundet med vandreruterne.

2

Parkering ved Frisdal

Kør efter: Frisdalsvej 18, Valsgård, 9500 Hobro. Efter Frisdalsvej 18 ligger der en lille P-lomme til venstre i svinget, her må du parkere. Et skilt viser vandreruten mod mindestenen. Mindestenen møder du på turen ned i dalen, på højre side af stien.

3

Mindesten for Frisdal Slot

I Kirkedalen ved Valsgård har der for omkring 500 år siden ligget et slot ved navn Frisdal. I dag er der ikke meget tilbage af slottet, det eneste synlige tegn er mindestenen, gemt lidt af vejen i buskadset ved siden af stien. Præcis hvornår og hvorfor slottet forsvandt, er der ingen der ved. Til gengæld har slottet sit helt eget tragiske sagn: Tilbage i den mørke middelalder blev herremanden Mogens Fris's søn bortført. Mange år senere skulle herremandens tre smukke døtre fra Frisdal Slot til kirken i Oplev. I Kirkedalen blev de brutalt overfaldet og voldtaget. De kæmpede bravt, men blev dræbt alle tre. Da en af røverne samlede byttet sammen, fik han øje på et brændemærke på den ene af pigernes nøgne blodige skulder. Brændemærket var præcis det samme, som han selv havde. Det var den bortførte søn, der nu havde voldtaget og dræbt sine egne søstre. Han var opvokset og opdraget hos røverbanden, der havde taget ham, da han var en bette knægt. Ifølge sagnet sprang der herefter tre kilder frem, hvor overfaldet havde fundet sted – de hedder naturligvis Frøkenkilderne. Herremanden byggede siden Valsgård Kirke til minde om sine tre døtre.

Fyrkatstien - 8,4 km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Moderat 8,39 km 16,5 m -

Har du gode ben og klar på en udvidelse af Panoramaruten? Så skal du gå 8,4 km ekstra til bunden af Mariager Fjord, hvor Vikingeborgen Fyrkat ligger. Fyrkatstien er en officiel sti på kun 2,4 km, der forbinder Hobro Centrum med Fyrkat. Ruten du ser her er OpdagDanmarks opfindelse, hvor vi har forlænget Fyrkatstien for at binde den sammen med Panoramaruten og dermed den ultimative historiske vandring i Mariager Fjord. Måske vi skulle kalde den Vikingeruten? Turen bliver samlet set på 18,5 km - og det kræver vist lidt af en viking at gå det i så kuperet terræn...