Observatoriet

Unikt oplevelsescenter - Sov under stjernerne

På toppen af Brorfelde Bakke midt på Sjælland troner Danmarks største observatorium. Engang var det en stor arbejdsplads for astronomer hos Københavns Universitet, men i dag er det omdannet til oplevelsescenter.

Med udsigten over Lammefjorden i et sjønt kuperet landskab er Brorfelde dog ikke blot et observatorium men også en skøn naturoplevelse i sig selv. 

I denne artikel kan du finde information om: 

  • De nye stjernekigger-shelters
  • Om historien bag opdagelsescenteret 
  • Danmarks eneste fredede nattemørke 
  • Praktisk information vedrørende dit besøg

…men start med denne lille appetitvækker af en video:

Afspil video

Overnatning under stjernerne

stjernekigger-shelters

I sommeren 2021 har du mulighed for at overnatte under stjernerne i de nye stjernekiggershelters!

Det er arkitekt, Kristoffer Tejlgaard, som står bag de fire runde shelters. Hver shelter har plads til 6-8 personer, og området kan derfor samlet set huse en hel skoleklasse – men kan naturligvis også bookes enkeltvis. Krumningen på væggene er designet således, at man kan sidde op ad væggen. Om dagen kan en hel skoleklasse modtage undervisning i et enkelt shelter. Når mørket falder på, kan man ligge med hovederne mod shelterets centrum, og nyde den smukke stjernehimmel over sig gennem et rundt glastag. 

For at finde de nye shelters, skal gæster igennem Istiden – et nyt geologisk aktivitetsområde. Fra den asfalterede hovedvej løber en handicapvenlig sti igennem Istiden og videre om til de fire shelters, så både kørestolsbrugere og barnevogne kan lægge turen forbi.

Så tag din familie, venner eller kæreste under armen, og giv hinanden en unik oplevelse i den sjællandske natur. 

Naturvidenskabeligt oplevelsescenter

Fra 1953 til 1996 var Observatoriet i Brorfelde en levende arbejdsplads for astronomer, studerende og håndværkere. Fælles for disse var deres passion for himmelrummet. Drevet af deres nysgerrighed stod de nat efter natfor at opnå en større viden om det uendelige og mystiske himmelrum. 

Det verdenskendte kikkertbyggeri måtte dreje nøglen om i 1996, da de anvendte teknologier blev digitaliseret.

I 2016 kunne man igen slå dørene op, og denne gang som et opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og biologi. Hver dag bliver det nye opdagelsescenter udforsket af børn og voksne, som bliver indviet i himmelrummets mysterier. 

stjernehimmel

Danmarks eneste fredede nattemørke

Udover opdagelsescentrets elleve kulturfrede bygninger er himmelrummet over Brorfelde ligeledes fredet. Det vil sige, at der i området ikke er lys at finde efter mørkets frembrud. Brorfelde er det eneste sted i Danmark, der har fredet nattemørke.

Med et fredet nattemørke udfolder himmelrummet sig ekstra klart, og under de korrekte vejrforhold, kan du se både Mælkevejen og Mars med det blotte øje!

familieudflugt

Åbningstider for Observatoriet i Brorfelde

Observatoriet holder åbent for alle i weekenderne og i hverdagene i ferieperioder. For god ordens skyld bør du dog tjekke de opdaterede åbningstider på deres hjemmeside:

Priser

Prisen for entré afhænger af det pågældende arrangement. Prisen i weekender og hverdage i ferieperioder er som følgende: 

  •  Børn under 18 år: 0 kr. 
  • Voksne over 18 år: 85 kr.

FAQ

I det følgende har vi samlet de mest hyppige spørgsmål om Observatoriet fra besøgende. Hvis ikke dit spørgsmål blev besvaret herunder, så er du velkommen til at kontakte os på  info@opdagdanmark.dk

Prisen for entré: 

  • Barn under 18 år: 0 kr. 
  • Voksen over 18 år: 85 kr. 
  • Stjerneaftener: 175 kr. per person 

Observatoriet holder åbent for alle i weekenderne og hverdagene i ferieperioder fra klokken 11 til 16

Der er mulighed for parkering på Observatoriets parkeringsplads 

De fire kupler på toppen af Observatoriet er ikke tilgængelige for personer, som er afhængige af kørestol. 

Kælderen i Discovery Dome er tilgængelig for personer i kørestol, og de resterende bygninger kan tilgås med rampe.

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Observator Gyldenkernes Vej 3
Tølløse 4340 DK
Find vej med Google Maps