Faxe Kalkbrud

Danmarks største menneskeskabte udgravning

Faxe Kalkbrud er Danmarks største menneskeskabte udgravning. Hvis I bevæger jer ned i kalkbruddet, kan I prøve at gå på bunden af et 63 millioner år gammelt hav, hvor der tidligere svømmede hajer, krokodiller og blæksprutter blandt farverige koraller. Og finder I fossiler på jeres tur, må I gerne tage dem med hjem!

Kalkbruddet indeholder mange forsteninger af muslingeskaller, koraller, søpindsvin og hajtænder, og medbringer I hammer og mejsel, kan I selv gå på jagt efter fossilerne. Bruddet består af to typer kalk: bryozokalk og koralkalk. Forskellen på de to typer kalk er, at de er dannet af to forskellige dyregrupper. Koralkalken er gamle koralrev, mens bryozokalken er dannet af store kolonier af mosdyr, som er det danske navn for bryozoer. Faxe Kalkbrud er det eneste sted i landet, hvor koralkalken er blottet. Nede i kalkbruddet finder I flere turkisgrønne søer, der danner en fantastisk kontrast til alt det hvide. Søerne er dannet af grundvand, og deres dybde er endnu ikke kendt.

Færdslen i Faxe Kalkbrud foregår på eget ansvar, og da der stadig graves kalk fra bruddet, skal I være opmærksomme på arbejdende mennesker og maskiner. Der er parkeringsplads og toilet ved det tilhørende Geomuseum Faxe, og har I ikke selv medbragt hammer og mejsel, kan I leje redskaberne på museet.

Afspil video

©️ Smutturen.dk

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *