Faxe Kalkbrud

Danmarks største menneskeskabte udgravning

Intro til kalkbruddet i Faxe

Vi har spurgt leder for Geocenter Faxe, Jesper Milan, hvad der gør stedet til noget særligt.

Lyt med her:

00:00
00:00
  • Faxe 00:00

I Faxe Kalkbrud bliver der til daglig brudt kalk til mange forskellige produktionsformål. Kalkbruddet kan besøges af alle og enhver, døgnet rundt, men bliver dog brugt som arbejdsplads i hverdagen. 

For 63 millioner år siden var kalkbruddets bund dækket af 100 meter hav, hvor alskens dyre- og planteorganismer i vandet har forårsaget den store mængde kalk som kan opleves der i dag.

Kalkbruddet byder på en spændende vandretur i et anderledes landskab. Det smukke azurblå vand som danner søerne i kalkbruddet er helt frit for planktonalger og næringsstoffer, hvilket gør vandet i naturlige søer grumset. 

Det er en god idé at tage nogle gode vandresko på, når man skal på gåtur i kalkbruddet, da man godt kan miste fodfæstet i kalken. Derudover er en flaske vand og måske noget solcreme altid en rigtig god idé at medbringe på vandreture.

Afspil video

Fossiljagt i kalkbruddet

Går du med en amatørarkæolog i maven? 

Så læs med her!

Hvis man har lyst til at få sig en anderledes oplevelse, så må man gerne selv udgrave dyrefossiler fra kalken og tage med hjem som et minde om besøget i Faxe Kalkgrav.  

Guidet fossiljagt

Man kan vælge at komme på en guidet fossiljagt ved Geomuseum Faxe (som ligger lige ved siden af kalkbruddet). Dette har vi selv prøvet, og vi anbefaler det kraftigt for at få mest ud af dit besøg. Her kan du se priser, samt læse videre om tider og billetkøb. Det er vigtigt at nævne, at den guidede fossiljagt kun foregår i weekender.

Pris for en guidet fossiljagt:

Voksne: Dkk 90,-
Pensionerede og studerende: Dkk 75,-
Børn og unge mellem 6-17: Dkk 50,-
Børn 0-6: gratis

 

Fossiljagt på egen hånd

Du kan få lov at låne hammer og mejsel af Geomuseum Faxe, selv hvis du ikke vælger den guidede fossiljagt. Bare sørg for at komme i museets åbningstid (10-17 i hverdage, 11-15 i weekender) hvis dette har interesse. Prisen for leje af sæt af hammer og mejsel er Dkk 25,-.

gåtur i kridtgraven
De to guider viser vejen til de gode steder. Uden deres hjælp, kan det være svært at vide, hvordan man finder fossilerne

Faxe Kalkbruds historie

Kalbruddet har været en arbejdsplads i mange år efterhånden, og engang foregik det ikke just med store maskiner.

I 1911 arbejde omtrent hver 5. mand på Faxeegnen i kalkbruddet. De arbejdede på akkord og var i stigende grad fuldtidsansatte. Brydningen foregik ved sprængning med dynamit, hvorefter de løse stenpartier blev brækket ned og sorteredes. Stenbrudsarbejderne arbejdede som regel sammen to og to. Almindeligvis kunne to arbejdere bryde to kubikfavne (knap 13,5 m3) om ugen.

Kort og vandrerute

Du kan sagtens gå rundt på egen hånd i Faxe Kalkbrud.

Men hvis du ønsker at få et kort og følge en vandrerute, kan du bruge Naturstyrelsens kort, som du ser her: (klik på billedet for større kort)

Kortet er fra Naturstyrelsens folder, som også inkluderer beskrivelser undervejs.

Du kan hente folderen her

Badning

Må man så bade i kalkbruddets azurblå søer? 

Det er der mange der er interesseret i, og selvom det klare vand er indbydende til en dukkert, så er det desværre ikke anbefalet at svømme i kalkbruddet.

Det frarådes at bade i vandet.

grundet sundhedsskadelige risici i form af kuldechok (vandet er meget koldt lige under overfladen, og kan forårsage chok). Derudover er det også rapporteret om, at nogle gæster har fået udslæt af at bade i det klare vand.

Heldigvis er det smukke syn af de turkise søer turen værd alene.

nede i kridtgraven

Åbningstider

Faxe Kalkbrud er åbent døgnet rundt. Du kan besøge kalkbruddet lige når du lyster (det anbefales dog at gøre det i dagstimerne, så du ikke falder og slår dig unødvendigt). 

Geomuseum Faxe har åbningstiderne: 

10-17 i hverdage
11-15 i weekender (frem til december 2020)

Parkering

Der er glimrende parkeringsmuligheder ved Geomuseum Faxe, som ligger akkurat lige ved siden af kalkgraven og gør det nemt at komme videre ned i kalkbruddet.

Priser for Geomuseum Faxe

Det koster ikke noget at komme ned i selve kalkbruddet.

Man kan dog med fordel besøge Geomuseum Faxe for at få mere information om det forhistoriske Danmark. Man kan ikke booke billet på forhånd, man kan bare møde op.

Voksne: Dkk 90,-
Pensionerede og studerende: Dkk 75,-
Børn og unge mellem 0-17: Fri entré i følgeskab med en voksen.

faxe kalkgrav

Hvad siger gæsterne?

Populær filmkulisse

Faxe Kalkbrud har ageret kulisse for adskillige spillefilm og musikvideoer på grund af det helt særlige landskab, der både kan ligne noget fra en anden planet eller bare et solrigt sted ved Middelhavet. Derfor har kalkbruddet både været kulisse i et Star Wars-projekt og i musikvideoer for Christoffer og Medina.

Det danske Star Wars-projekt, Shrouded Destiny, har Lars Mikkelsen som medvirkende, og her er det sjovt at bemærke kalkbruddets rolle: 

Afspil video

Ofte stillede spørgsmål om Faxe Kalkbrud

Herunder har vi samlet en liste over alle de tænkelige spørgsmål, vi har fået af gæster – og som vi ellers kan komme i tanke om.

Finder du ikke svar på dit spørgsmål herunder, er du meget velkommen til at skrive til os på info@wordpress-378369-3668824.cloudwaysapps.com

Badning i Faxe Klakbrud er ikke forbudt, men det frarådes kraftigt, da  det er både er farligt og sundhedsskadeligt. Vandet er meget koldt lige under overfladen, så man kan få krampe og drukne. Badende gæster har også fået udslæt af vandet pga. PH-værdien.

Selve kalkbruddet er åbent døgnet rundt. Geomuseets åbningstider er dog fra 10-17, hvis man ønsker et besøg indenfor, en guidet fossiljagt i kalkbruddet, eller at låne hammer og mejsel til selv at kunne prøve lykken med fossiler.

Der er parkeringsmuligheder ved Geomuseum Faxe (Østervej 2b, 4640 Faxe), hvor der også er handicapvenlig parkering.

Hvis du vil ned i kalbruddet, er det en god idé at medbringe:

  1. Gode vandresko
  2. En flaske vand om sommeren, hvor der kan blive ekstremt varmt
  3. Solcreme, da det hvide kridt reflekterer solens stråler

På geomuseet er der almindelige og handicapvenlig toiletter. Nede i kalkbruddet er der dog ingen toiletter, så det er en god idé at tisse, inden du går derned. Derfor kan det også anefales at besøget graven indenfor museets åbningstider.

Der er en dybde på cirka 45 meter

Udgravningen finder du ved byen Faxe på det sydlige Sjælland

Ja, det er stadig en arbejdsplads, så man skal være på vagt overfor store maskiner, hvis man besøger kalkgraven i hverdagene

Man må gerne have sin hund med på egen hånd i kalkbruddet, hvis den er i snor. Der er ikke adgang for hunde på geomuseet og til de guidede ture som fossiljagt. Her er kun servicehunde tilladt.

Mange staver det Fakse Kalkbrud i stedet for Faxe med “x”. Den officielle stavemåde ændrede sig til Faxe i 2007, så mange holder stadig fast i den gamle stavemåde. Hvis du støder på “Fakse Kalkbrud” er det samme sted der er tale om.

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *