Esrum Sø

Vandrerute ved Danmarks næststørste sø

Esrum Sø er mange tusinde år gammel. Søen blev dannet under den sidste istid, da en stor isblok formentlig gravede sig ned i terrænet, hvor den langsomt smeltede, og derved dannede søen.

Vandreturen ved den store sø, som er Danmarks næststørste sø, er 10 km lang, og du bør derfor sætte en halv dag af til turen. Den afmærkede rute fører dig både gennem skov og langs bredden ved Esrum Sø.

Se kort over vandreruten her

Når du er kommet forbi Esrum kloster med de røde munkesten og det hvidmalede bindingsværk Esrum Møllegaard, går ruten forbi Daniels Kilde. Ifølge folkehistorien skulle denne helligkilde være helsebringende, og det siges, at en munk fra Esrum kloster engang drak fra kilden, hvorefter han blev helbredet fra alt sygdom og lidelse.

Herefter går turen forbi en gammel egebevoksning fra 1820. Denne egebevoksning er en af flere i Gribskov, som er blevet plantet til ære for de danske krigsskibe. Et særligt flot egetræ, er blevet opkaldt efter en britisk flådeadmiral, og har derved fået navnet Lord Nelsons Eg.

I det nordlige hjørne af søen ligger Sand Port og Blå Port, som tidligere var indgange til kongelige stutterivange, hvor kongens heste græssede. I løbet af 1800-tallet blev stutteriet lukket, og der blev anlagt skov på området i stedet. Turen går herefter langs Esrum Øvre Kanal, hvor du kommer tilbage til rutens start.

Seværdigheder

  • I starten af ruten kommer du forbi Esrum kloster og Esrum Møllegård, som i dag er indrettet som et oplevelsescenter. Vandmøllen ved Esrum Møllegård er kun i drift ved specielle lejligheder.
  • Pengestenen er placeret inde i skoven, og det var her, skovarbejderne i gammel tid fik udbetalt deres løn.
  • Esrum Øvre Kanal fungerede engang som transportvej til brænde, der havde til formål at opvarme kongens ejendomme beliggende ved Esrum Sø.
  • Ved den sydlige del af søen ligger der to fugleudsigtstårne, hvid du gerne vil observere søens rige fugleliv.

Ofte stillede spørgsmål

Der findes en primitiv lejrplads med en bålplads ved Sand Port.

Ja, normalt er søen ren og god at bade i. Fra den sydvestlige ende af søren kan du hoppe i fra en bådebro. Du bør dog være opmærksom på, at Esrum Sø har meget stejle undersøiske skrænter, som ikke ligger langt fra bredden.

Der ligger en parkeringsplads, hvor Esrum Hovedgade støder sammen med Frederiksværksvej nord for Esrum Sø.

Flere tips til Sjælland?

Brug vores guide til Sjælland, hvor vi har samlet en håndfuld gode ideer og tips til det sjællandske, både angående oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder.

Oplevelser på Sjælland

Smagsoplevelser og spisesteder på Sjælland

Overnatning på Sjælland

Hent vores gratis app til Sjælland (og resten af Danmark)

Giv 1-5 stjerner og skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *