Den Genfundne Bro
Hvad gør broen nær Horsens og Brædstrup så populær?
Den har en helt speciel historie.
Den flotte røde bro blev bygget i 1899 – og knap 30 år efter forsvandt broen igen, og har i 85 år været dækket af en dæmning.
Derfor er den også noget af en kulturhistorisk perle.
Broen blev gravet fri og restaureret tilbage i 2014, og er i dag det perfekte udflugtsmål, hvorfra du kan nyde udsigten udover landets eneste flod, nemlig Gudenåen.
Du kan også nyde området med den 4,5 km lange gåtur, vi har indtegnet på kort længere nede på siden.
Historien
Den Genfundne Bro blev bygget tilbage i 1899 som en del af jernbaneforbindelsen mellem Horsens og Bryrup – dengang var broen med sine 13,4 meter den højeste af sin slags i hele Norden.
Men:
I 1929 var broen dog blevet forældet, da man havde ændret på standarden for sporenes vidde; og da broen var bygget til 1 meter bred sporvidde, var det for omfattende og dyrt at skulle ændre på broens konstruktion.
Så hvad gjorde man så:
I stedet skjulte man broen, og byggede den til en dæmning ved at dække den til med sand, og således kunne man lægge de bredere togspor ovenpå.
Og nu hvor vandet fra Gudenåen ikke kunne flyde frit, blev det ledt i gennem dæmningen via to rør
Sådan var det i mange år:
Da broen blev gravet op i 2014, var man Imponeret over broens fine stand, og man besluttede så at bevare broen som et momentum for det 18. århundrede konstruktionsværk.
Den gemte bro blev til Den Genfundne Bro, og du kan i dag nyde unik natur og kultur i skøn forening.
Cykel- og vandreruter ved Den Genfundne Bro
Den Genfundne Bro, og dens flotte natur og kultur omkring, er en sand oplevelse. Området byder på et væld af oplevelser relaterende til broen; udbygningen af jernbanen i Danmark, den gamle tricotagefabrik, der fik et trinbræt på sporet, et vandkraftværk der skulle generere strøm i efterkrigstiden og meget mere. Alt det har vi lavet et par guidede ture omkring, som kan gøre din oplevelse af broen endnu mere spændende..
Ofte stillede spørgsmål
Herunder har vi samlet de hyppigst stillede spørgsmål til Den Genfundne Bro. Finder du ikke svar på dit spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os på info@opdagdanmark.dk
Har du tips og forslag til besøg, må du meget gerne skrive dem ind i en anmeldelse længere nede på siden.
Sætter du kursen efter broen, er det bedste at køre til parkeringpladsen, der har adressen Søvejen 2, 8752 Østbirk
Der er offentlig parkering på adressen Søvejen 2, 8752 Østbirk tæt ved broen. Bemærk at der i højsæsonen kan være mange besøgende og derfor svært at få parkeringplads.
Den GenfundneBro blev bygget tilbage i 1899 som en del af jernbaneforbindelsen mellem Horsens og Bryrup.
Broen har fået sit navn, fordi den i 85 år – fra 1929 til 2014 – var gemt under sand i en dæmning.
Ja, vi har optegnet to ruter i området på hhv. 5 og 11 km, som du også finder i vores app med kort og beskrivelser af oplevelser undervejs.